Hand Made: lang leve het ambacht

Nieuws

Hand Made: lang leve het ambacht

Door: Petra Starink | 06-03-2013

Vanaf 9 maart is de tentoonstelling Hand Made te zien in het museum  Boijmans van Beuningen in Rotterdam. De tentoonstelling staat in het teken van het ambacht, met zeshonderd handgemaakte objecten gemaakt door anonieme ambachtslieden, kunstenaars en ontwerpers.

Mode van Iris van Herpen

In de zalen van het museum worden uitzonderlijke objecten getoond door mensenhanden gemaakt, van   een 16de eeuws harnas tot de handgemaakte mode van Iris van Herpen en van het ‘Clay Furniture’ van ontwerper Maarten Baas tot verfijnd naaldkant en huiselijke borduurwerkjes. Korte video’s geven inzicht in de ambachtelijke technieken waarmee de objecten gemaakt zijn. In de tentoonstelling zijn doorlopend vaklieden aanwezig die hun vaardigheden en passie demonstreren.

Het ambacht, zelf dingen maken, staat volop in de aandacht. Pottenbakken, boekbinden of cupcakes versieren: ambachtelijke cursussen zijn populair onder een steeds groter publiek. Het woord ‘ambacht’ roept bij vrijwel iedereen positieve, romantische associaties op met authenticiteit, eerlijkheid, menselijkheid en natuurlijkheid. De hernieuwde interesse voor ambachten past perfect in de huidige tijdsgeest, waarin duurzaamheid en authenticiteit steeds meer aandacht krijgen.

Kamerscherm door Studio Job

Ook vooruitstrevende ontwerpers laten zich inspireren door het handgemaakte product en ambachtelijke technieken. Zoals de trui gemaakt uit één schaap, waarmee ontwerpster Christien Meindertsma het productieproces van a tot z blootlegt. Of een met moderne technieken ingelegd kamerscherm door Studio Job, dat al jarenlang samenwerkt met gespecialiseerde vakmensen.

Filmprogramma en workshops

Tijdens ‘Hand Made: lang leve het ambacht’ organiseert het museum een uitgebreid en gevarieerd filmprogramma dat doorlopend is te zien. De educatieve ruimte van het museum, de Kunst Studio, fungeert tijdens de tentoonstelling als Ambacht Studio, waar een breed scala aan workshops wordt aangeboden. Specialisten leren u alles over weven, video animeren of keramiek decoreren.

Museumnacht en masterclasses

Hand Made: lang leve het ambacht’ nodigt de bezoeker uit het ambacht te ontdekken en onderzoeken, maar ook te ervaren in diverse demonstraties en workshops. Etsy, de zeer succesvolle online marktplaats voor handgemaakte producten, organiseert tijdens de tentoonstelling twee ‘Etsy Hands-on’ masterclasses (op 14 en 18 april) en de themamiddag ‘Quit your dayjob’ op 22 maart. Tijdens de Rotterdamse Museumnacht, op zaterdag 9 maart van 20:00-02:00 uur, organiseert Swan Market een speciale Hand Made editie op de binnenplaats van het museum. Jeroen Junte, designcriticus voor onder meer de Volkskrant en ArchitectuurNL verklaart: “Er zijn nogal wat exposities geweest de afgelopen tijd over de opkomst van het traditionele ambacht in design. Veelal betrof het gortdroge opstellingen van exclusieve sierobjecten op witte sokkels. [In Museum Boijmans Van Beuningen] worden kunstenaars en ontwerpers uitgenodigd om in het museum hun vaardigheden te demonstreren en workshops te geven; op de speciale Hand Made Markets kunnen museumbezoekers handgemaakte producten kopen.”

De tentoonstelling Hand Made : lang leve het ambacht is te zien van 9 maart t/m 20 mei  in het Museum Boijmans van Beuningen.
Museumpark 18-20, Rotterdam.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.