Flux Chair

Flux Chair

Things of Beauty
Door: Petra Starink | 06-03-2013

De Nederlandse ontwerpers Tom Schouten en Douwe Jacobs van Flux Furniture hebben wat te vieren. Hun stoel de Flux Chair is wereldwijd 100.000 keer verkocht in 55 verschillende landen. Het ontwerp ontving prestigeuze design awards en werd geselecteerd door het MoMa in San Francisco.

Douwe Jacobs heeft de Flux Chair ontworpen. ‘Deze stoel bestaat uit één kunststof plaat die volgens een overzichtelijke instructie wordt gevouwen tot een gestroomlijnde stoel.’ Jacobs ontwierp de stoel voor zijn afstuderen aan de TU Delft in 2008. ‘Ik heb me laten inspireren door de Japanse origami en vouwkunstenaars als Richard Sweeney. Uiteindelijk heb ik een principe ontworpen waarbij ik een plat vlak met bogen verdeel in vouwbare onderdelen. Door deze in elkaar te schuiven ontstaat een volume. Het in en uit elkaar vouwen is een trucje dat je na één keer proberen door hebt.’

Jacobs ontwierp de stoel aanvankelijk als een alternatief voor de klapstoel onder de bank; met een speciale riem kan de stoel als een jas aan een haakje worden gehangen. ‘We hebben ontdekt dat de meerwaarde vooral het lage gewicht is. De stoel weegt amper 5 kilo en laat zich eenvoudig transporteren.’ Inmiddels wordt er druk gewerkt aan een Flux Furniture collectie. Najaar 2012 zijn een krukje, een hoge kruk en een hoge tafel aan de collectie toegevoegd, die vooral interessant zijn voor evenementen.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.