HKU in Pastoefabriek Utrecht

HKU in Pastoefabriek Utrecht

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 02-04-2015

De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) zal vanaf januari 2016 haar intrek nemen in een groot deel van de Pastoefabriek aan de Vaartsche Rijn in Utrecht.  Hendriks Bouw en Ontwikkeling heeft de opdracht gekregen om de toonzaal en meubelfabriek te transformeren tot onderwijs- en bedrijfsruimte. De opdracht bestaat uit renovatie, interne verbouwing en verduurzaming. HKU wordt in de toekomst huurder van de hele eerste verdieping en het grootste deel van de begane grond van de Pastoefabriek. In totaal huurt HKU ca. 7.000 m2 van de totale 11.000 m2. Architectenbureau BiermanHenket ontwerpt het masterplan voor de transformatie en werkt verschillende onderdelen van het plan verder uit: de casco restauratie, duurzame installaties, de routing en de entreegebieden.

Pastoe

De Utrechtse Machinale Stoel- en Meubelfabriek (UMS) verhuisde in 1918 van de Oosterkade naar een groter complex, de voormalige aardewerk- en tegelfabriek ‘Holland’uit 1893 aan de Vaartsche Rijn. In 1948 werd het merk Pastoe aan de UMS toegevoegd. De begane grond was in gebruik als productie- en opslagruimte en de 1e en 2e verdieping als Toonkamer/het Dutch Design Center. De Dutch Design Fabriek, sinds 2012 eigenaar van het complex, is verantwoordelijk voor de herontwikkeling, exploitatie en het beheer. Dutch Design Fabriek is een samenwerkingsverband tussen Kadans Concept, Hendriks Bouw en Ontwikkeling en an.da design. Het industriële gebouw in de wijk Hoograven is een beschermd monument.

Cross-overs tussen opleidingen en creatieve industrie

De voormalige Pastoefabriek is een gebouw met een robuuste uitstraling en een rijke geschiedenis. Hier werden, en worden op dit moment nog steeds, de toonaangevende meubelen van Pastoe geproduceerd. Het karaktervolle gebouw sluit goed aan op de identiteit van HKU als eigenzinnige kunsthogeschool. In de Pastoe-fabriek komen opleidingen op het gebied van beeldende kunst, design, kunsteducatie en Kunst & Economie. Het is de bedoeling dat cross-overs worden gezocht tussen de opleidingen. Ook wordt de samenwerking met de creatieve industrie opgezocht. Daarom komt er in de Pastoefabriek ruimte voor jonge start-ups en incubators. Op de 2e verdieping is plek voor bestaande bedrijven op het gebied van onder meer vormgeving, architectuur, (digitaal) ontwerpen, reclame en communicatie. Op de begane grond is ruimte voor een zelfstandig opererend horecaconcept dat zal worden afgestemd op de gebruikers van het complex.

Ruwe praktijkruimten

HKU wil geen moderne high-tech onderwijslokalen maar juist ‘ruwe’ fabrieksmatige praktijkruimten die passen bij de aard van de opleidingen. HKU zal gefaseerd gebruik gaan maken van de beschikbare ruimte. De eerste verdieping zal vanaf 1 januari 2016 in gebruik worden genomen en de begane grond na vertrek van Pastoe, in de tweede helft van 2016.

Rotsoord in ontwikkeling

De directe omgeving van de Pastoe-fabriek, het gebied Rotsoord net ten zuiden van de oude binnenstad van Utrecht aan de Vaartsche Rijn, maakt een transformatie door van industriegebied naar een gebied met een combinatie van hergebruik en nieuwbouw en functiemenging van woningbouw, horeca en creatieve en culturele functies. Het project De Trip van VMX Architecten is in aanbouw en wordt in 2016 opgeleverd

De watertoren naast de Pastoefabriek wordt op dit moment verbouwd naar ontwerp van Sluijmer en Van Leeuwen architecten tot expositieruimte, ateliers en werkruimtes voor zelfstandigen en bovenin een restaurant in de top van de toren.

Op de grens van Rotsoord en binnenstad bouwt ProRail het nieuwe treinstation Vaartsche Rijn, naar ontwerp van Paul van der Ree van StudioSK dat volgens de huidige planning eind 2016 in gebruik genomen zal worden. Hierdoor verbetert de bereikbaarheid van Rotsoord, zowel voor voetgangers en fietsers vanuit de binnenstad als met de trein.

Aanvullende gegevens

footnotes

Bron: o.a. Hendriks Bouw en Ontwikkeling

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.