Hoogste punt Catharijneknoop

Hoogste punt Catharijneknoop

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-09-2016

Hoog Catherijne knooppuntHet hoogste punt van de bouw van de Catharijneknoop is bereikt. De bouw startte vorig jaar oktober en is onderdeel van de herontwikkeling en nieuwbouw van Hoog Catharijne, een meerjarig project van vastgoedbelegger Klépierre dat gefaseerd wordt opgeleverd.

Techniplan Adviseurs is sinds 2005 betrokken bij de renovatie en uitbreiding van Hoog Catharijne en de transformatie naar het nieuwe Hoog Catharijne. De uitbreiding van Hoog Catharijne omvat circa 35.000 m² bruto-vloeroppervlakte voor retail en zal verder bestaan uit nieuwe appartementen, een hotel en een ondergrondse parkeergarage. Techniplan Adviseurs is verantwoordelijk voor het gehele ontwerp van alle installaties, inclusief de collectieve warmte-/koudeopwekkingsinstallatie (WKO) en de begeleiding van de gefaseerde realisatie en oplevering.

Garage met 5 verdiepingen

De ondergrondse parkeergarage werd begin augustus geopend. Deze nieuwe parkeergarage heeft vijf verdiepingen en biedt ruimte voor circa 1.300 auto’s. Bijzonder is dat de toegang tot de garage zich op niveau -3 bevindt. Bezoekers kunnen de garage via twee tunnels van circa 200 meter lang bereiken.

‘Hoog Catharijne is een zeer complex en grootschalig project dat gefaseerd wordt uitgevoerd. Daardoor is het van belang om continu de plannen en activiteiten met diverse opdrachtgevers, gebruikers, ontwerpende partijen en de aannemer af te stemmen’, zegt Michel Keijser, projectleider bij Techniplan. ‘Wat vooral bijzonder is aan dit project, is dat het nieuwe deel compleet geïntegreerd wordt met het bestaande winkelcentrum. Tijdens de bouwfase blijven delen van het bestaande winkelcentrum door functioneren, waaronder een 24-uurs looproute voor het winkelend publiek en reizigers die van de stad naar het treinstation lopen.’

Warmte-/koudeopslagsysteem

Om de CO2-uitstoot voor het winkelcentrum aanzienlijk te verminderen, is het project aangesloten op een collectief warmte-/koudeopslagsysteem. Met dit systeem wordt jaarlijks 290.000 m³ aan conventionele energie bespaard. Bovendien levert het een besparing op van 500 ton CO2-uitstoot. ‘Dit is te vergelijken met een CO-afname van de jaarlijkse uitstoot van 25.000 bomen’, aldus Keijser.

Vanwege de gefaseerde realisatie van de verschillende bouwdelen die op de WKO moesten worden aangesloten, is in 2010 eerst één warmtepomp opgesteld. Tegelijkertijd zijn voorbereidingen getroffen om op een later moment de volgende twee warmtepompen te plaatsen. Deze zijn begin 2016 geplaatst en aangesloten. De drie bronnen zijn allemaal in 2010 geboord. Hiervan zijn de laatste twee doubletten medio 2016 afgemonteerd en in gebruik genomen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.