Humanity House: buiten statig, binnen chaos

Humanity House: buiten statig, binnen chaos

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-12-2010

Humanity House aan de Prinsegracht in Den Haag is grondig gerestaureerd door Regtop Ligtvoet architecten. Bijzonder aan de restauratie is de zo open mogelijke plattegrond en het extra staal in de vloeren. Deze ingrepen waren nodig omdat Humanity House een behoorlijk grondstoffelijke programma wil gaan organiseren, zegt Inez Ligtvoet.

Humanity House is een nieuw museum in een historisch monument. Op initiatief van het Rode Kruis is hier een omgeving gemaakt waarin bezoekers zelf kunnen ervaren hoe het is om vluchteling te zijn. Men richt zich vooral op jongeren en dat doe je met een experience, aldus het Rode Kruis. Voorafgaand aan de inrichting als experience-museum is het pand grondig gerestaureerd door Regtop Lichtvoet architecten.

Gespannen voet
“Het Humanity House plan staat op zijn zachtst gezegd op gespannen voet met de ruimte binnen het Rijksmonument” aldus Inez Ligtvoet. Opdrachtgever/eigenaar van het pand, de Wijkontwikkelingsmaatschappij Oude Centrum-Stationsbuurt (WOM), een samenwerkingsverband van gemeente Den Haag en Staedion, vroeg om een restauratie met herstel van gevels, kappen, plafonds maar ook zoveel mogelijk open vloeren.


Handicap
Ligtvoet: “Handicap was dat wij tot voorjaar 2010 niet zeker wisten of Rode Kruis erin kwam en wat zij precies van plan waren. Binnen ons ontwerp is er wel al rekening gehouden met het behoorlijk grondstoffelijke programma van het Humanity House, dus bijvoorbeeld door de plattegrond zo open mogelijk te maken en extra staal in de vloeren te brengen.”
Dit is op zich al bijzonder, omdat het een rijksmonument betreft, waarbij doorgaans de oude structuur en plattegrond zoveel mogelijk behouden wordt. Toch is de structuur herkenbaar gebleven, bijvoorbeeld in de plafonds. Er is dus juist zoveel mogelijk openheid gecreëerd, zodat een casco ontstond dat op vele manieren ingedeeld zou kunnen worden. Een transformatie met het oog op ruime mogelijkheden voor toekomstig hergebruik. Dit voorjaar is die restauratie voltooid en een uitbreiding tot parterreniveau aan de achterzijde.

Onder begeleiding van Red Concepts is vervolgens binnen het pand een experience ontworpen door kunstenaar Henk Schut (bekend van o.a. theatercollectief Dogtroep) en grafisch ontwerper Hans Wolbers, creatief directeur Lava grafisch ontwerpers. Hans Wolbers: “Je komt binnen in een huis wat in allerijl verlaten lijkt. Er is duidelijk paniek geweest. Daarna kom je in een ontheemde wereld terecht vol onzekerheden en onduidelijkheden. Langzaam raak je jezelf kwijt. Je raakt gedeprogrammeerd; ontregeld. Je voelt je ongemakkelijk.” In het museum zijn aangrijpende verhalen te zien en horen via kleine beeldschermen of fluisterend vanachter een paneel. Het Humanity House is ingericht met veel verweerd of zwart geblakerd hout, min of meer roestig ijzer en oude deurpanelen. Achter de panelen zitten de installaties verborgen met de meest geavanceerde techniek. Het statige koopmanshuis is van binnen omgetoverd tot een chaotische wereld. Dwars door het pand is een enorme stalen muur is opgetrokken. Een eindeloos lange sombere gang met panelen die door het pand heen kronkelt. Zo is het hele pand met wandjes en containers opgedeeld in vele ruimtes met verschillende ervaringen. De ruimtelijkheid van het restauratieplan van Ligtvoet is daardoor nu totaal onzichtbaar.

Het gaat voorlopig om een tijdelijke huisvesting voor de periode van vijf jaar. Daarna wordt gekeken of het Humanity House in Den Haag een vervolg krijgt. Het casco is in ieder geval klaar voor de toekomst. De inbouw voor het Humanity House is aan alle kanten los gehouden en kan er dus eenvoudig weer uitgenomen worden. Een culturele functie ligt voor de hand. Het debatcentrum in de uitbouw kan ook dienst doen als auditorium, in het koetshuis zijn vergader- en kantoorruimten. Het pand is voor invaliden bereikbaar gemaakt via een poort in de Boekhorststraat.     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.