Innovatie, informatie en zakelijke kansen op Batimat

Actualiteiten, Nieuws

Innovatie, informatie en zakelijke kansen op Batimat

Door: Peter de Winter | 05-10-2015

Onder de naam Le Mondial du Bâtiment zijn begin november Batimat, Interclima+Elec en Idéobain in beurscomplex Paris Nord Villepinte te zien. De beurs telt 2.600 exposanten en trekt zo’n 350.000 internationale bezoekers. Pijlers zijn innovatie, informatie en zakelijke kansen. De spotlight staat op West-Afrika. Met zijn economische groei en demografische ontwikkeling de komende decennia, ligt er een markt die ook Nederlandse architecten prachtige kansen biedt.

Innovatieruimte met innovatietoren

Le Mondial du Bâtiment is volgens de beursorganisatie een vakevenement ter bevordering van de synergie tussen verschillende beroepen, waarbij innovatie als speerpunt van de sector wordt neergezet. Om snel what’s new te spotten, staat in het midden van elke beurshal een innovatieruimte met een innovatietoren. Deze strategisch geplaatste kolommen zijn 7 meter hoog en voorzien van mega schermen aan alle vier de zijden. Met goed zichtbare beelden worden de beste innovaties zo onder de aandacht gebracht bij hun specifieke sector. Video’s van genomineerde en winnende innovaties worden permanent getoond.

West-Afrika  in de spotlights

Tijdens deze editie van de Batimat, van 2 t/m 5 november 2015, staat West-Afrika in de spotlights. De vakbeurs in Parijs maakt deze keuze omdat Sub-Saharisch Afrika een groeimarkt van betekenis is. De verwachting is dat de economische groei in dit deel van de wereld komende jaren op een gemiddelde van rond de 10 procent zal liggen. Zes landen geven acte de présence. De verwachte, aanhoudende economische groei per deelnemer is: Ivoorkust 8,8%, Kameroen 5%, Gabon 6%, Nigeria 6% , Senegal 5% en Tsjaad 4%. De demografische ontwikkelingen en aanhoudende duurzame economische groei in deze 6 landen spreken boekdelen. Tegen het jaar 2050 is de bevolking er toegenomen tot 2 miljard inwoners waarvan ruim de helft zal wonen in stedelijke gebieden.

Enorme bouwopgaaf

‘In dat gebied ligt een enorme bouwopgaaf’, zegt Carine Bogusz, International Communications & Promotion manager Batimat Paris. ‘De stedelijke gebieden in West-Afrika moeten programmatisch nog vorm krijgen en dankzij de verwachte economische groei is er geld en ruimte voor grote woningbouw- , transport- en infrastructurele projecten. Er ligt dus een enorme taak op Nederlandse architecten te wachten.’ Zij verwacht dat als Nederlandse ondernemers uit de bouwsector deze marktkansen niet kennen of herkennen, dat China er de toon gaat zetten. ‘Niet nodig, lijkt me. In de ontwikkeling van stedelijke gebieden en het ontwerp van woonblokken en huizen hebben Nederlandse architecten, stedenbouwkundigen en landschapsontwerpers een betrouwbare reputatie. Ze acteren al met succes in China en Oost-Europa. Ik zou niet weten waarom hun talent niet ook in West-Afrika uit de verf kan komen.’ Deelnemende landen zijn te zien in Hal 5A. Er is daar een speciale ruimte voor een meet and greet met Afrikaanse delegaties en er komen specialisten aan het woord die presentaties geven over de marktkansen en huidige en toekomstige projecten in deze regio.

Architectuur & klimaat

Vlak voor de VN-klimaattop in december in Parijs, houdt Àvivre Editions een rondreizende expositie rond het thema Architectuur en Klimaat die officieel wordt geopend tijdens de vakbeurs. De expositie toont innoverende materialen, producten, voorbeeldprojecten en systemen en is een ontwerp van Dominique Gauzin-Müller, een architecte gespecialiseerd in duurzame ontwikkeling.

Stadswandeling bijzondere gebouwen

Wie de beurs zat is, kan zich aansluiten bij een van de gratis stadswandelingen die Batimat samen met ArchiGuides organiseert. Wie Parijs echt wil zien én begrijpen, kan onder leiding van Parijse collega’s op ontdekkingstocht langs bijzondere gebouwen van de Lichtstad en de achterliggende verhalen horen. Het is dé manier om Parijs te ontdekken als je van architectuur houdt.

Tekst: Peter de Winter

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.