Jongerius Architecten wint wedstrijd kaasmakerij

Jongerius Architecten wint wedstrijd kaasmakerij

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-06-2009

Bastiaan Jongerius Architecten uit Amsterdam gaat de nieuwe kaasmakerij van Cono Kaasmakers in Midden Beemster ontwerper. Aan de ontwerpwedstrijd deden ook nog de bureaus Neutelings Riedijk Architecten te Rotterdam en Cepezed te Delft mee.

Eind 2008 heeft Cono Kaasmakers, bekend van onder meer Beemster kaas, een meervoudige opdracht uitgeschreven voor het ontwerp van haar nieuwe kaasmakerij. De beoordelingscommissie is van mening dat Jongerius met zijn inzending bewijst dat een moderne kaasmakerij goed inpasbaar is in werelderfgoed de Beemster.

De huidige kaasmakerij, die al sinds 1930 in gebruik is, is aan vervanging toe is. De nieuwe kaasmakerij is noodzakelijk om ook op de lange termijn kwalitatief hoogwaardige kaas te produceren op een economisch rendabele manier. Bovendien wil Cono Kaasmakers blijven voldoen aan de zware hygiëne- en arbo-eisen.

Inpassing in werelderfgoed
De beoordelingscommissie, bestaande uit Tjeerd Dijkstra (architect en oud-Rijksbouwmeester, voorzitter), Mels Crouwel (architect en eveneens oud-Rijksbouwmeester), Michael van Gessel (landschapsarchitect), Maarten Kloos (directeur ARCAM) en Wim Scholtens (directeur Cono Kaasmakers), is unaniem van mening dat het concept van Jongerius aantoont dat modernisering en uitbreiding van de kaasmakerij goed verenigbaar is met de status van de Beemster als werelderfgoed.

De Beemster is van oudsher een werklandschap en handhaving van de kaasmakerij als aan de polder gebonden bedrijfsfunctie, helpt te voorkomen dat de Beemster een museaal toeristisch gebied wordt waaruit het echte leven is verdwenen. De nieuwe kaasmakerij is volgens de commissie een grote verbetering ten opzichte van de bestaande, geleidelijk aangegroeide, bebouwing en zal zich beter voegen in het landschap.

Volgende stappen
Jongerius is overigens geen onbekende voor Cono Kaasmakers. Hij heeft namelijk ook de weipoederfabriek (zie foto) ontworpen. Jongerius gaat nu op grond van het ingediende plan een voorlopig ontwerp te maken. Hierin werkt Jongerius samen met DS Landschapsarchitecten en ABT Adviesgroep. CONO Kaasmakers verwacht dat het voorlopig ontwerp vóór het einde van dit jaar gepresenteerd kan worden.

Architectuur.nl plaatste al eerder:
Nieuwe kaasmakerij in werelderfgoed Beemster

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.