Klimaatpositief natuurhuis van stro

Actualiteiten, Kennis, Materialen, Nieuws

Klimaatpositief natuurhuis van stro

Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-05-2022

Als partner van Strotec won architecten|en|en onlangs de ‘Natuurhuis wedstrijd’. De wedstrijd is uitgeschreven door Ballast Nedam Development. Het doel was om partners te vinden die kunnen helpen met de ontwikkeling van klimaatpositieve biobased woning voor seriebouw. Het winnende ontwerp maakt gebruik van prefab elementen van stro en zal naar verwachting media 2023 worden gerealiseerd.

Het Natuurhuis geeft invulling aan de hoge duurzaamheidambities en zet tegelijkertijd in op betaalbaarheid en schaalbaarheid. De basis van het ontwerp is de jas van het gebouw met gevels van prefab stroelementen. Deze elementen bestaan uit HSB-kratten gevuld met stro die een isolatiecoëfficiënt van 0,12 W/m²K hebben. Het stro is zo goed geperst dat de elementen praktisch geen zuurstof meer bevatten. Hiermee loopt de (bewezen) brandwerend op tot 120 minuten.

Door het dampopen, isolerende en geluiddempende karakter leveren ze tevens een bijdrage aan een gezond en comfortabel binnenklimaat. Daarbij zijn de isolerende eigenschappen verder versterkt door de pergola aan de zuidzijde die fungeert als natuurlijke zonwering. Op de verdieping is dit gerealiseerd met uitvalschermen. Het dak is aan de zuidzijde volledig afgewerkt met PV-panelen, een voldaks systeem.

Snel bouwen

De elementen zijn zodanig vormgegeven dat ze naadloos op elkaar passen en geschikt zijn voor dragende gevels. Verder zijn ze snel, schoon en droog te monteren waarbij uitsluitend timmergereedschap nodig is. De eindafwerking bestaat uit een dampopen pleisterwerk of afwerking naar keuze in combinatie met een geventileerde spouw.

Om het landschap zoveel mogelijk door te laten lopen tot aan de woning, heeft de architect deze iets opgetild boven het maaiveld. Een vlonder aan de voorzijde en een veranda aan de achterzijde benadrukken dit. De begane grond steekt als een houten volume uit. Gevels worden afgewerkt met houten delen.

Aan de noordzijde loopt het groene dak over in een groene gevel op de eerste verdieping. Deze wordt ‘gevoed’ vanuit de luifel. Elke woning krijgt verder zijn eigen regenton en voor de woning wordt een doorgaande wadi aangebracht voor de optimale waterhuishouding.

Interieur

Ook in het interieur straalt natuur uit door de toepassing van veel natuurlijke materialen. Zo zijn de kozijnen en het plafond van hout en is gebruik gemaakt van leemstuc met witte leemfinish. Verder biedt het huis overal uitzicht op de natuur.

De materialenmatrix van het winnende ontwerp is opgesteld met ondersteuning van studenten van de Avans Hogeschool. Daarbij zijn zo min mogelijk concessies gedaan aan biobased, maar is ook gelet op de betaalbaarheid en het toepassen van ‘bewezen technieken’. Tot slot is het Natuurhuis energiepositief en produceert de woning meer energie dan deze gebruikt. Dit maakt de woning een kleine energiecentrale.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.