Lancering blauwdruk voor duurzame woonwijk

Actualiteiten, Nieuws

Lancering blauwdruk voor duurzame woonwijk

Door: Marjolein de Wit - Blok | 20-05-2022

Gebiedsontwikkelaars missen vaak kansen wanneer het duurzamere woonwijken betreft. Daarom hebben de koplopers van de stichting Circulair West hun kennis en kunde gebundeld en een blauwdruk voor de duurzame woonwijk geschreven.

De blauwdruk, die via zeven inspiratiekaarten vorm en inhoud krijgt, faciliteert dat partijen voorafgaand aan de start van een gebiedsontwikkeling met elkaar in gesprek raken. Daarbij kan de nadruk op verschillende thema’s liggen. Bijvoorbeeld afval en grondstoffen, circulair bouwen en materialisering, energie, gezondheid, groen, mobiliteit en water.

Op deze manier zijn duurzaamheidsambities goed en weloverwogen vast te stellen. Dit in samenhang met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. De blauwdruk duurzame woonwijk is vrij bruikbaar en te downloaden via circulairwest.nl.

Duurzame ontwikkelingsdoelen

De eerste blauwdruk duurzame woonwijk werd afgelopen woensdag symbolisch overhandigd aan Sandra Pellegrom. Zij is Nationaal Coördinator Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Rijksoverheid.

“De blauwdruk is een aansprekend voorbeeld om de grote maatschappelijke thema’s lokaal zichtbaar en toepasbaar te kunnen maken. Dit in de woonwijken van morgen waar mensen in de toekomst met elkaar samenleven”.

Kansen pakken

De blauwdruk is vooral interessant voor gemeenten, ontwikkelaars, architecten en bouwers. Leon van Ast, aanjager en kwartiermaker van Circulair West. Hij geeft aan: ‘Met de lancering van de blauwdruk duurzame woonwijk zetten we in op toekomstige gebiedsontwikkelingen die een positieve bijdrage leveren aan onze collectieve verduurzamingsopgave. De blauwdruk biedt concrete handvatten om kansen te pakken. Hij stimuleert daarbij co-creatie en verdiept het gesprek aan de hand van prikkelende startvragen.’

De blauwdruk sluit bovendien goed aan bij de visie die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op 31 maart jl publiceerde. Deze visie gaat over de inrichting van de leefomgeving en haar invloed op onze gezondheid: ‘Samenwerken aan de gezonde leefomgeving’.

De stichting Circulair West draagt de Duurzame Ontwikkelingsdoelen actief uit. AW Groep, De Beelen Groep, HOEK, IDDS, KVDK Architecten, Meerlanden, Ouwehand Bouwen & Ontwikkelen, Timpaan, Van der Hulst Bouwbedrijf en Van Rhijn Bouw, hebben deze blauwdruk vorm en inhoud gegeven. Zij hebben zich ook aangemeld als ambassadeur van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen en rapporteren jaarlijks over hun voortgang aan de Verenigde Naties.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.