Consortium De Pleinmakers wint ontwerpopdracht Berlijnplein

Actualiteiten, Nieuws

Consortium De Pleinmakers wint ontwerpopdracht Berlijnplein

Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-05-2022

De ontwerpcombinatie van bureau SLA, Inbo, Overtreders W, Woonpioniers en Boom Landscape heeft de tender voor het cultuurhart op het Berlijnplein in Utrecht Leidsche Rijn gewonnen. Op 18 mei tekenden de gemeente en het consortium – genaamd: De Pleinmakers – de samenwerkingsovereenkomst. De Pleinmakers worden aangevoerd door Vink Bouw als eindverantwoordelijke voor bouw en beheer van de gebouwen en de buitenruimtes.

De gemeente Utrecht investeert 45,2 miljoen euro in cultuurhart Berlijnplein. Dit is een initiatief van de gemeente Utrecht, in samenwerking met RAUM, De Plaatsmaker, Kanaal30 en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Berlijnplein krijgt een programma van expositie- en presentatieruimtes, studio’s voor dans, theater en muziek, ateliers, horeca en werkplaatsen voor onderwijs en creatieve industrie. Hiermee biedt het straks ruimte aan vele kunstenaars, makers, creatieve bedrijven en sociaal maatschappelijke organisaties. In de tijdelijke gebouwen is nu al een divers programma te zien.

Ontwerp

Het winnende plan zet in op de realisatie van circulaire cross-disciplinaire gebouwen. Dit zal vorm krijgen in een proces van co-creatie. Verenigd in het nieuwe Bureau Berlijnplein, bedachten de ontwerpers een strategie die hier houvast aan geeft. Zij gaven vorm aan de interactie tussen gebouw, buitenruimte en een constructieve drager. De drager zorgt voor samenhang en nodigt uit tot delen van gebouw, programma en diverse prettige buitenruimte.

Verschillende gebouwonderdelen kunnen op eenvoudige wijze hun eigen circulaire levensloop bepalen en vormgeven. De drager fungeert daarbij als achterwand en ‘stekkerdoos’ voor transformaties over maanden of jaren. Vaste en tijdelijke uit- en inbreidingen worden in een samenhangend complex geïntegreerd.

Energievoorziening

Tevens is de drager bedoeld voor het delen van energie en warmte. Die opwekking is waar mogelijk passief en gebeurt bijvoorbeeld via zonneschoorstenen. Deze energie wordt gedeeld tussen de ‘Pleingenoten’, zoals de partijen die actief zijn op het Berlijnplein worden genoemd. Op deze manier zijn mogelijkheden gerealiseerd voor zowel een programmatische als een energetische uitwisseling.

Naar verwacht is de nieuwbouw eind 2025 gereed.

Partijen nu verbonden aan Berlijnplein zijn

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.