Langste UHSB-brug in Leiden

Nieuws

Langste UHSB-brug in Leiden

Door: Petra Starink | 01-08-2016

De nieuwe Catharinabrug in het centrum van Leiden wordt op 25 augustus geopend. Het architectonisch ontwerp is van DP6 architectuurstudio. Met ultra-hogesterktebeton (UHSB) is de fiets-en voetgangersbrug van ruim 36 meter lang, 6 meter breed en 27,5 cm dik de langste en slankste betonnen brug in Nederland.

Ontwerp

Het ontwerp bestaat uit een lichte S-vorm die op twee pijlers in het water steunt. De rand bij de balustrade van het dek is slechts 90 mm hoog.

De nieuwe Catharinaburg is onderdeel van de metamorfose van het Aalmarktgebied in het centrum van Leiden. Volgens het stedenbouwkundig plan van Rijnboutt wordt het winkelgebied uitgebreid met een nieuwe straat ter plaatse van het Gat van Van Nelle, grotere winkelunits die deels in monumenten worden gehuisvest en een nieuwe brug.

Innovatieve betonsoort

UHSB is een nieuwe innovatieve betonsoort en wordt steeds vaker in Nederland toegepast. Het is duurder dan regulier beton, maar er is veel slanker mee te construeren, dus er is minder beton nodig. Het beton is door de extreem hoge dichtheid extra goed bestand tegen vocht, vuil en zout, en garandeert een lange levensduur en weinig onderhoud. Op plekken waar weinig ruimte is biedt UHSB uitkomst voor slanke, maar tegelijk robuuste oplossingen.

Projectgegevens

Odrachtgever: gemeente leiden
Architectonisch ontwerp: DP6 architectuurstudio
Constructief ontwerp: Pieters Bouwtechniek
Uitvoering: Geboeders Schouls
Betonleverancier: Hi-Con Nederland
Beeld: Geboeders Schouls

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.