LIAG mag ontwerp maken voor Bonhoeffer College

Actualiteiten, Nieuws

LIAG mag ontwerp maken voor Bonhoeffer College

Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-04-2022

De architectenselectie voor het ontwerp van de vernieuwbouw van het Bonhoeffer College in Enschede is gewonnen door LIAG architecten en bouwadviseurs. Het gaat in dit project om de locatie aan de Van der Waalslaan die onder andere duurzamer moet worden maar daarbij de cultuurhistorische waarde van het oorspronkelijke gebouw niet mag verliezen.

Het Bonhoeffer College krijgt een nieuw, verbindend hart met zicht op de verschillende onderwijsclusters en uitzicht naar buiten. De trap rijgt hierbinnen de clusters, leerpleinen en de verdiepingen aan elkaar waardoor het gebouw helder en compact blijft. Hierdoor komen mensen elkaar makkelijk tegen.

Carina Nørregaard, partner en architect bij LIAG architecten en bouwadviseurs geeft aan: ‘Het nieuwe Bonhoeffer College wordt een gezond en een comfortabel gebouw. Het daglicht stroomt er naar binnen en er is volop zicht op het groen buiten. Verder passen we veel natuurlijke materialen toe en zorgen we voor een goede akoestiek. Dat heeft een positieve invloed op ieders productiviteit én welbevinden. Het is een omgeving die inspireert en waar men zich prettig voelt. De diversiteit in ruimten en studieplekken zorgt daar ook voor.’

De centrale directie van Bonhoeffer College is erg tevreden over het voorgestelde ontwerp. Genio Ruesen, voorzitter centrale directie meent: ‘Het architectenbureau heeft zich goed ingeleefd in ons onderwijs en onze school. Het vernieuwde schoolgebouw is een plek waar onze leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen. De uiteindelijke vernieuwbouw van de grootste locatie krijgt bovendien vorm in nauwe samenwerking met onze leerlingen, medewerkers, buurtbewoners en met gemeente Enschede.’

Behoud van cultuurhistorische waarde

In de opdracht voor het vernieuwen van dit onderwijsgebouw draaide het om twee thema’s:

  1. verduurzamen van de bestaande huisvesting
  2. verbinden van het heden en het verleden. Het behoud van de cultuurhistorische waarde van het oorspronkelijke gebouw heeft het ontwerp bepaald. Hierin blijft het ‘nieuwe’ Bonhoeffer College grotendeels ‘het oude’ door aan de bestaande, grote bouwvolumes kleinere, transparante delen toe te voegen.

beeld: LIAG architecten en bouwadviseurs

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.