Lijst van erfgoed wordt aangepakt

Lijst van erfgoed wordt aangepakt

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-08-2009

Ministers Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) en Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) stellen 9 gemeenten met aandachtswijken 3,6 miljoen euro in het vooruitzicht voor de herontwikkeling van karakteristieke gebouwen en terreinen. Met de toekenning van deze eerste tranche nemen de ministers het advies van de selectiecommissie onder voorzitterschap van de Rijksadviseur voor het cultureel erfgoed integraal over.

Herbestemming cultureel erfgoed
De commissie beoordeelde 59 projecten waarvan er nu 28 zijn gehonoreerd. In de de nota ‘Architectuur en Ruimtelijk Ontwerp, een cultuur van ontwerpen’ is 8 miljoen euro uitgetrokken voor herbestemming van (cultureel) erfgoed in de 40 aandachtswijken. De ministers Van der Laan en Plasterk dragen daar ieder voor de helft aan bij. Met dit budget wil het kabinet er aan bijdragen dat beeldbepalende gebouwen en terreinen een herkenbare ‘landmark’ blijven omdat ze in de geschiedenis van de wijk een belangrijke rol spelen.

Aandachtswijken
De toegekende bedragen variëren van 50.000 euro voor initiatieven in Heerlen en Leeuwarden tot bijna 900.000 euro voor de plannen in Rotterdamse aandachtswijken. De voorstellen behelzen de herbestemming van bijvoorbeeld oude elektriciteitscentrales en schoolgebouwen. De rijksbijdragen worden op 3 september definitief vastgesteld als de ministers en de wethouders een bijlage bij de charters over de wijkenaanpak ondertekenen. Gemeenten kunnen volgend jaar intekenen voor een tweede tranche waarvoor de resterende 4,4 miljoen euro beschikbaar is.

Bron: ANP

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.