Mecanoo ontwerpt bibliotheek Tainan

Nieuws

Mecanoo ontwerpt bibliotheek Tainan

Door: Petra Starink | 23-02-2016

Mecanoo architecten heeft de competitie voor de nieuwe Openbare Bibliotheek van Tainan in Taiwan gewonnen. Mecanoo ontwierp de bibliotheek als een ontmoetingsplek van culturen, verhalen en generaties. Natuurlijke materialen, zoals hardsteen en hout, een rationele en elegante gebouwstructuur en een subtiel gebruik van licht en schaduw geven het gebouw een tijdloos karakter. Mecanoo werkt samen met lokale partner MAYU architects+.

De bibliotheek van 35.000m2 zal beschikken over leeszalen, bijzondere collecties, studieplekken, een kinderzone, café, conferentiezaal, auditorium en openbare patio’s. Het plan omvat een toekomstige uitbreiding van 13.000m2.

Transparante getrapte gevel

Hoe hoger in het gebouw des te groter is de oppervlakte van de verdieping. Hierdoor ontstaat een indrukwekkende uitkraging die de transparante getrapte gevel en de verdiept aangelegde patio’s beschermt tegen direct zonlicht.

De entreehal is drie verdiepingen hoog. Houten kozijnen filteren het daglicht en creëren een ritmisch schaduwpatroon op de vloer. Het sculpturale trappenhuis laat de dynamische bezoekersstromen door het gebouw zien. De grote open verdiepingen kunnen flexibel worden ingericht en zorgen ervoor dat de bibliotheek in de toekomst kan worden aangepast aan veranderde behoeften.

Verleden en toekomst

De bovenste verdieping van de bibliotheek is omsloten door een delicate tweede huid die het licht filtert en de zonnewarmte vermindert. Een oude kaart van Tainan die uit de verticale lamellen is uitgesneden, verbindt het verleden van de stad met zijn toekomst.
Het 40 miljoen euro kostende project is naar verwachting eind 2018 gereed.

Beeld: Mecanoo architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.