Micha de Haas architecten wint Ymere NAi prijsvraag

Micha de Haas architecten wint Ymere NAi prijsvraag

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-11-2007

Met het ontwerp ‘Mengen en Loslaten’ heeft Micha de Haas architecten de Ymere NAi prijsvraag 2007 gewonnen. De jury koos het ontwerp om het sterke concept: Enerzijds mengt het verschillende gebruiksfuncties als wonen en recreëren, anderzijds probeert het plan de sociaal-economische situatie van de wijk te verbeteren.
Het ontwerp Metrohalte Bijlmerpark van M3H architecten eindigde op de tweede plaats. Jord den Hollander (architect/cineast) maakte dit vanmiddag namens de jury bekend tijdens de opening van de tentoonstelling 1:500 Ontwerp Heesterveld in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam.

Schaal 1:500
Woningcorporatie Ymere en het NAi hebben gezamenlijk 1:500 Ontwerp Heesterveld uitgeschreven met het doel de visievorming voor de inrichting van een stedelijke woonomgeving te stimuleren. De prijsvraag, waarbij de wijk Heesterveld in de Bijlmermeer als uitgangspunt wordt genomen, is erop gericht een duurzame kwalitatieve leefomgeving te ontwerpen. Hierbij staat de relatie tussen privé, gemeenschappelijk en openbaar gebied en dus de schaal van de directe woonomgeving centraal.

Nadat in juni zes plannen uit bijna veertig inzendingen werden geselecteerd, hebben de genomineerden hun plan uitgewerkt. Op 28 september hebben zij hun plannen aan de onafhankelijke jury gepresenteerd. In de tweede ronde heeft de jury vooral gelet op plannen die verschillende kwaliteiten in zich verenigen. Die kwaliteiten zouden niet alleen moeten worden gevonden in de architectuur en in de stedenbouwkundige inpassing, maar ook in de bijdrage van het ontwerp aan het sterker en vitaler maken van de samenleving in Amsterdam-Zuidoost.

Mengen en loslaten
Het winnende plan ‘Mengen en Loslaten’ van Micha de Haas architecten maakte op de jury de beste indruk. Aan het plan ligt volgens de jury een uitgebreid en goed onderbouwd concept ten grondslag. De jury noemde ook de sterke theoretische onderbouwing en de ruimte die het plan biedt zich in de loop der jaren eventueel verder te transformeren.

Tweede prijswinnaar Metrohalte Bijlmerpark van M3H architecten maakte indruk vanwege het landschappelijke aspect. “Het deels terugbrengen van het polderlandschap is niet alleen een oplossing voor de behoefte aan waterberging, het geeft ook een sterke identiteit aan de wijk”, aldus de jury. De overige genomineerde ontwerpen waren van Dittmar Architecten BNA, Inbo architecten, FARO architecten en Bureau Marco Henssen.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.