Scholieren bouwen in Rotterdam

Scholieren bouwen in Rotterdam

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-11-2007

Gedurende vijf maanden daagt het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) Rotterdamse middelbare scholen uit om een vernieuwend ontwerp te maken. Bijvoorbeeld door het plein op te knappen of het lokale sportcomplex te verbouwen. Of door een nieuw winkelcentrum neer te zetten of een ontwerp voor de nieuwste moskee in te dienen. In deze ontwerpwedstrijd is alles mogelijk, als het maar de buurt verbetert!

De rol van architectuur in de samenleving
Met de ontwerpwedstrijd wil het NAi jongeren verleiden om met een andere, nieuwe blik naar hun omgeving kijken. Hoe ziet de buurt eruit? Hoe is deze opgebouwd? En waarom? En wat moet anders? Scholieren gaan tijdens deze wedstrijd zoveel mogelijk met elkaar in gesprek over hun omgeving. Iedereen heeft het over ‘probleemwijken’, maar zien zij dit ook zo? Welke rol speelt architectuur daarbij? De scholieren worden uitgedaagd hun eigen visie te geven en om met hun school een baanbrekend ontwerp te maken. Op die manier hoopt het NAi scholieren bewust te maken van de invloed van architectuur op hun eigen omgeving.

Maquettebouwen met het NAi
Deze week krijgen de scholieren een spoedcursus maquettebouwen aangeboden in het Open Maquettedepot van het NAi in de Van Nelle Ontwerpfabriek. Daarbij leren zij hoe het beste hun plannen te presenteren. Eerder zijn de scholieren met een deskundige gids op pad gegaan en bespraken ze de architectuur van hun eigen buurt. Korte tijd later gingen de leerlingen in gesprek met een ervaren architect over de eerste ideeën voor hun ontwerp. Na het maquettebouwen gaan de scholen onder begeleiding van een architectuurstudent aan de slag met hun ontwerpIn februari verzamelt het NAi alle ontwerpen voor een vakkundige jury. Tijdens de feestelijke finale op 5 maart 2008 wordt het beste ontwerp gekozen en krijgt de winnaar een prijs uitgereikt. Alle ontwerpen worden aan de gemeente Rotterdam aangeboden. Het maquettebouwen zal plaatsvinden op donderdag 15 november, vrijdag 16 november, woensdag 21 november en donderdag 22 november in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam.

Initiatief
De ontwerpwedstrijd is een initiatief van het Nederlands Architectuurinstituut en vindt plaats in kader van de tentoonstelling ‘Cuypers. Architectuur met een missie’. Het project wordt ondersteund door TCN Property Project, Rotterdam Architectuurstad 2007 en Pact op Zuid.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.