Moderniseren van DSM-kantoor Sittard

Moderniseren van DSM-kantoor Sittard

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-04-2010

Architectenbureau cepezed, Fokkema & Partners Architecten en Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten concipiëren gedrieën het ingrijpende redesign van het DSM-kantoor in Sittard. De ontwerpbureaus moderniseren het 32.000 m2 tellende complex uit 1992 op belangrijke aspecten.

Samen met ICOP bureau voor strategische huisvesting dacht een groep jonge DSM-professionals de uitgangspunten voor het DSM-kantoor van de toekomst uit. Het trio cepezed-Fokkema-Baljon heeft de daaropvolgende ontwerpwedstrijd gewonnen. Onder de naam DSM CiTY wordt het gebouw duurzamer, transparanter en flexibeler en krijgt het een betere uitstraling.

De ingrepen van het ontwerpteam zijn gericht op de creatie van een open, comfortabele, dynamische en uitnodigende werkomgeving. Ze bestrijken alle niveaus, van de landschappelijke inpassing tot de gebouwstructuur, het interieur en de losse inrichting. Zo krijgen twee bestaande patio’s een overkapping die ze transformeert tot transparante atria. Het gebruik als interne plaza’s met een mengeling van functies genereert hier veel dynamiek.

De ingang vindt ook een nieuwe plek in één van deze atria, waardoor een sterker, logischer en comfortabeler connectie met het nabijgelegen treinstation tot stand komt. Een nieuwe entreeboulevard draagt hieraan ook bij en maakt deel uit van een landschapsontwerp met onder meer een boomgaard en grote vijver.

Door de inpassing van vides, open verbindingen en transparante wanden verbeteren door het hele complex de zichtlijnen en de interactie tussen de diverse ruimten en verdiepingen. De kantoorverdiepingen – in het CiTY-concept het Business district genoemd – krijgen een inrichting opgezet voor activity based working, waarbij mensen steeds die werkplek kiezen die het best bij hun actuele werkzaamheden past.

De begane grond van het gebouw heet in het concept Downtown en vormt een levendige, uitnodigende zone met bijvoorbeeld vergader- en brainstormruimten en een koffielounge, bar, restaurant, auditorium en kantoorhotel. Downtown is de plaats voor ontmoetingen en biedt ook ruimte aan een expositie onder de naam DSM Experience, die niet alleen de verworvenheden van DSM’s innovatiekracht toont, maar tevens inspireert tot de ontwikkeling van nieuwe concepten en producten. De omvorming van het kantoor in Sittard komt zoveel mogelijk tot stand met gebruik van materialen die DSM zelf produceert.

Royal DSM N.V. creëert oplossingen die voeding, bescherming en prestaties verbeteren. Eindmarkten zijn o.a. voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, producten voor persoonlijke verzorging, geneesmiddelen, auto’s, coatings en verf, elektronica, life protection en producten voor de bouw. DSM richt zich bij al zijn activiteiten op de triple bottom line van economische welvaart, een duurzame leefomgeving en zorg voor de samenleving en streeft ernaar deze elementen gelijktijdig en in gelijke mate te realiseren.

DSM heeft een netto-jaaromzet van circa € 8 miljard en biedt werk aan zo’n 22.700 mensen wereldwijd. Het hoofdkantoor van DSM is gevestigd in Heerlen en de onderneming heeft vestigingen op vijf continenten. DSM is genoteerd aan Euronext Amsterdam. Het vernieuwde kantoor in Sittard wordt half 2012 in gebruik genomen.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.