Verkeersbrug met ecoduct in Tilburg

Verkeersbrug met ecoduct in Tilburg

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-04-2010

Queeste architecten wint met bouwer Van Hattum en Blankevoort en Gebr. van Kessel de competitie voor een nieuwe verkeersbrug met ecoduct over het Wilhelminakanaal in Tilburg. De brug, met het bijbehorend wegvak van 4 km, is het sluitstuk van de voltooiing van de ringweg rond Tilburg.

Viering van het landschap: Ruimte scheppen voor een bijzondere ontmoeting
Het ontwerp geeft vorm aan de vraagstelling een bijzondere brug te bouwen in een landschappelijk waardevol gebied. De aandacht voor de ecologische waarde en de betekenis van het landschap op deze plek zijn het uitgangspunt geweest voor het ontwerp. Water, natuur en landschap gaan aan weerszijden van de noordwesttangent een hernieuwde verbinding aan. Deze is zowel ‘in het veld’ als vanaf de nieuwe brug zichtbaar en beleefbaar.

Het resultaat is een ontwerp waarbij niet persé de brug als object op de voorgrond staat, maar veel eerder haar betekenis voor deze bijzondere locatie: het kruispunt van twee belangrijke landschappelijke structuren. Het ontwerp schept hiervoor ruimte en geeft betekenis aan deze bijzondere ontmoeting.

De brug heeft een overspanning van 120 meter tussen de landhoofden, waar 80 meter de functionele eis was(!), geflankeerd door een gebogen ecopassage voorzien van een sierlijk vormgegeven pyloon. Een herkenningspunt voor zowel de gebruiker als de toeschouwer. De brugdelen zijn bekleed met een beplating van composietpanelen voorzien van een random vezelstructuur in een zachtgroene kleur.

Brug van de 21ste eeuw
De brug wordt aan het begin van de 21ste eeuw gebouwd en ondersteunt de uitgesproken ambities die de gemeente Tilburg heeft ten aanzien van duurzaamheid, innovatie en het versterken van de landschappelijke kwaliteit. Dit door een ontwerp waarin vooral de beeldende en ruimtelijke kwaliteiten voorop staan ten gunste van de beleving van het omliggend landschap.

De brug valt op door haar compositie en de kunstzinnige wijze waarop zij de betekenis van deze opgave manifest maakt. Maar meer nog dan een beeld is het een voorbeeld, een statement: de viering van het landschap.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.