Nederland bouwt in baksteen

Exposities, Nieuws

Nederland bouwt in baksteen

Door: Petra Starink | 02-03-2015

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam toont de tentoonstelling ‘Nederland bouwt in baksteen’. Aan de hand van 2 historische fotocollecties uit het archief laat men zien dat baksteen een geliefd bouwmateriaal was voor traditionele en experimentele projecten. De tentoonstelling wordt verrijkt met hedendaagse interventies van kunstenaars en ontwerpers.

Anker bouwstenen

Het beeld van de Nederlandse architectuur tussen beide wereldoorlogen is dat van het Nieuwe Bouwen. Moderne, functionalistische ontwerpen in glas en beton zouden tussen de twee oorlogen op radicale wijze hebben afgerekend met de traditionele baksteenarchitectuur van o.a. Berlage of de Amsterdamse School. Op de tentoonstelling ‘Nederland bouwt in baksteen’ wordt getoond dat de bouwkunst in baksteen zich bleef ontwikkelen naast het modernisme zoals bijvoorbeeld het expressieve gebruik van baksteen in het Scheepvaarthuis door Joan van der Mey. Op de tentoonstelling is tevens de verzameling Anker bouwstenen te zien, bakstenen op speelgoedformaat die vanaf 1895 als alternatief voor houten bouwblokken op de markt kwamen.

Bakstenen wandreliëf

Het bakstenen wandreliëf van beeldhouwer Henry Moore voor het oudste deel van het Bouwcentrum in Rotterdam (gebouwd in 1946-48 naar ontwerp van architect Joost Boks) is een buitenbeentje op deze tentoonstelling. Moore’s sculptuur werd na de Tweede Wereldoorlog gerealiseerd in opdracht van de baksteenindustrie. Dat verklaart de keuze voor een materiaal dat de beeldhouwer, die voornamelijk in brons of natuursteen werkte, anders nooit gebruikte.

Studio Makkink&Bey heeft de tentoonstelling ingericht. Zij nodigde beeldend kunstenaar Leon de Bruijne, ontwerper Govert Flint en vormgever Harm Rensink uit om met een interventie de tentoonstelling in een hedendaags perspectief te plaatsen.

Nederland bouwt in baksteen is te zien t/m 6 april 2015

Locatie: het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam.

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10-17 en zondag 11-17 uur.

Foto’s: Het Nieuwe Instituut

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.