Nieuwbouw Universitair Centrum Psychiatrie in Groningen bereikt hoogste punt

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Nieuwbouw Universitair Centrum Psychiatrie in Groningen bereikt hoogste punt

Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-04-2023

Na een bouwtijd van elf maanden is eind maart het hoogste punt bereikt van het nieuwe Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) in Groningen. Om deze bijzondere mijlpaal te vieren, hesen Bouwcombinatie BAM Trebbe Equans (BTE) en Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) samen de vlag. Naar verwachting wordt het UCP begin 2024 opgeleverd.

Het nieuwe UCP maakt onderdeel uit van UMCG Bouwt, de grote uitbreidings- en vernieuwingsopgave waarmee wordt gewerkt aan de toekomst van gezondheidszorg in Noord-Nederland. Centraal in het ontwerp staat het ‘bieden van een herstellende omgeving’. Gastvrij dus. En warm en rustgevend.

Het nieuwe UCP, gelegen aan de oostzijde van het UMCG-terrein, wordt met een luchtbrug verbonden met het centraal medisch complex van het UMCG. Door de groene beweegtuin nodigt het gebouw uit om naar buiten te gaan. Alle patiëntenkamers zijn gericht op de ochtendzon, terwijl de huiskamers en de daktuinen zijn gericht op de middagzon. Vanuit de kamers kijken de patiënten uit op de nabijgelegen Oosterparkwijk. Door de kamers letterlijk naar de maatschappij te richten, worden patiënten uitgenodigd deel te blijven nemen aan het ‘normale’ leven.

Drie gebouwdelen

Het circa 15.500 m2 grote complex bestaat uit drie gebouwdelen en is ontworpen door de architectenbureaus Atelier PRO en Vakwerk Architecten. Het poligebouw telt vijf bouwlagen en biedt plaats aan de poliklinieken, staf en onderzoek. Het middendeel omvat twee bouwlagen en huisvest de centrale hal, therapieën en daktuinen.

Het kliniekgebouw bestaat uit drie bouwlagen met verschillende klinieken en deeltijdbehandeling. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de aardbevingsbestendigheid van de constructie én het ontwerp is zodanig opgezet dat functieveranderingen in de toekomst gemakkelijk inpasbaar zijn. Op deze manier wordt er samen gebouwd aan een duurzame en toekomstbestendige zorg.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.