Tien genomineerden Rotterdam Architectuurprijs 2023

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Tien genomineerden Rotterdam Architectuurprijs 2023

Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-04-2023

De tien kanshebbers voor de Rotterdam Architectuurprijs zijn bekend gemaakt. Dit betekent dat het vanaf nu mogelijk is om te stemmen voor de publieksprijs tot en met 24 april a.s. Het is dit jaar voor het eerst ook mogelijk om te stemmen in een stemloket in de Centrale Bibliotheek en het Timmerhuis. Wethouder Chantal Zeegers had de primeur om als eerste haar stem uit te brengen.

Dit jaar werden 38 projecten ingezonden voor de Rotterdam Architectuurprijs. De vakjury onder leiding van Ninke Happel heeft zich gebogen over alle inzendingen en selecteerde daaruit tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laat zien. De jury heeft daarbij in het bijzonder gelet op de bijdrage die de bouwwerken leveren aan de stad. Geven ze iets terug dat Rotterdam ondersteunt in haar ontwikkeling tot toegankelijke en inclusieve, gezonde en klimaatneutrale plek?

Veel woonprojecten

Ook dit jaar is het aandeel woonprojecten onder de inzendingen opvallend hoog met zo’n 60 procent. Er is veel variatie te zien: van woonbuurten, woontorens, collectieve en private woonprojecten tot renovaties van bestaande woonwijken. Daarnaast zijn er ook veel bouwwerken met maatschappelijke functies ingezonden, zoals scholen, sportgebouwen en een park.

Stemmen publieksprijs online en in het stemloket

Voor de publieksprijs kan op een van de volgende tien projecten worden gestemd, in willekeurige volgorde:

 • Curves, Colours and Cutouts
 • De Houten Kop
 • Getijdenpark Eiland van Brienenoord
 • Rotterdam Rooftop Walk
 • Zuider Gymnasium
 • The Hudsons, Rotterdam
 • Langeveld Building
 • Gouverneblok
 • Fridtjof Nansenschool
 • Woningen Parkbuurt

Iedereen kan online stemmen via www.rotterdamarchitectuurprijs.nl of fysiek in de Centrale Bibliotheek en het Timmerhuis. De tien geselecteerde projecten zijn daar ook te bekijken in een tentoonstelling. Het project met de meeste stemmen ontvangt de publieksprijs. De beste stemmotivatie wint een diner in de Euromast en de meest aansprekende inzenders zullen worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking.

Juryprijs

Na een bezoek aan de tien geselecteerde gebouwen komt de vakjury tot haar oordeel en zal zij twee eervolle vermeldingen en een winnaar onderscheiden. In het juryrapport en op de website van de Rotterdam Architectuurprijs zijn straks alle observaties en bevindingen terug te lezen. Wat zijn belangrijke ontwikkelingen in de stad, waarin blinkt de architectuur van Rotterdam uit en voor welke zaken is meer aandacht nodig?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

  Schrijf een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.