Museum David Adjaye in Washington bijna af

Nieuws

Museum David Adjaye in Washington bijna af

Door: Jacqueline Knudsen | 24-08-2016

Het National Museum of African American History and Culture (NMAAHC) op de National Mall in Washington DC opent op 24 september haar deuren. Het gebouw staat vlakbij het Witte Huis en het Washington Monument en is ontworpen door architecten David Adjaye en Philip Freelon. Hun team Freelon Adjaye Bond / SmithGroup won de internationale ontwerpwedstrijd in april 2009 en in februari 2012 startte de bouw in opdracht van het Smithsonian Institution. Het is het laatste gebouw in een lange serie van musea en monumenten die sinds 1855 aan de Mall zijn opgericht.

Freelon Adjaye Bond / SmithGroup bestaat uit het in Durham, North Carolina gevestigde Freelon Group, het in Londen en New York gevestigde Adjaye Associates, Davis Brody Bond uit New York en de SmithGroupJJR uit Detroit. De keuze voor dit team heeft ook te maken met de ervaring en achtergrond van de ontwerpers: David Adjaye, zoon van een Ghanese diplomaat, woonde in Egypte, Engeland, Libanon, en Tanzania en heeft 54 landen in Afrika bezocht. Freelon is de toonaangevende ontwerper voor Afro-Amerikaanse hedendaagse musea. Voor zijn dood in februari 2009, ontwierp J. Max Bond Jr. Afro-Amerikaanse historische bezienswaardigheden, musea en archieven over de hele wereld. De architecten hebben typerende elementen uit Afrika en Amerika in hun ontwerp voor het NMAAHC gesynthetiseerd.

Drieledige kronen

Architect Adjaye noemt de volgende drie inspiratiebronnen als pijlers waarop zijn museumontwerp is gebaseerd:

1. De hoofdvorm is geïnspireerd door drieledige kronen uit het West-Afrikaanse Yoruban, vanwaar veel slaven naar de Verenigde Staten werden verscheept.

2. De 3600 brons gelakte aluminium panelen bekleden de drieledige structuur van het museum. De filigrein panelen verwijzen naar de ingewikkelde gietijzeren ontwerpen die Afro-Amerikaanse slaven maakten in Louisiana, South Carolina en andere zuidelijke delen van Amerika. De dichtheid van de panelen is instelbaar en wordt gebruikt als zonwering.

3. De hoofdingang van het gebouw refereert aan de veranda, die architectonische wortels heeft in Afrika en via de Afrikaanse diaspora, in de zuidelijke Amerikaanse Staten en het Caribisch gebied. Deze entree aan de zuidkant vormt de overgang tussen gebouw en landschap.

Helft ondergronds

Het gebouw telt vijf bovengrondse en vier ondergrondse verdiepingen met meer dan 33.000 artefacten en een vloeroppervlak van ca 40.000 m2. Op het laagste niveau begint de expositie over het tijdperk van slavernij, oplopend naar de ‘Era of Segregation’ (rassenscheiding) en eindigend in burgerrechtenbeweging ‘1968 and Beyond’. De hogere verdiepingen bevatten onderwijsfaciliteiten, kantoren en expositieruimten.

De feestelijke opening op 24 september zal door president Obama worden bijgewoond. Meer informatie: Smithsonian National Museum of African American History & Culture

Een artikel in de Washington Post geeft meer informatie over de historie van de Mall: A 200-year transformation _How the Mall became what it is today

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.