Ai Weiwei in College Tour

Ai Weiwei in College Tour

Nieuws
Door: Petra Starink | 25-08-2016

Ai WeiweiVrijdag 16 september is de Chinese kunstenaar en architect Ai Weiwei te gast in College Tour. Eerder waren architect Rem Koolhaas, Francien Houben en Daan Roosegaarde te gast bij Twan Huys.

Ai Weiwei werd geboren in 1957 in Beijing. Vanaf 1978 studeert hij animatie aan de Beijing Film Academy en is hij lid van de avant-gardegroep The Stars. Daarna woont hij van 1981 tot 1993 in de Verenigde Staten, waar hij zich laat inspireren door kunstenaars als Andy Warhol en Marcel Duchamp. Zijn carrière neemt een grote vlucht als hij zich openlijk uitspreekt tegen de Chinese overheid op de website Weibo. Zo geeft hij onder andere kritiek op het handelen van de Chinese regering ten tijde van de aardbeving in Sichuan en de wantoestanden rondom de Spelen in Beijing.

Architectenbureau FAKE

In 2000 had hij zijn eerste expositie in Luzern. In 2003 richtte hij  architectenbureau FAKE op en in 2006 ontwierp hij een huis in Upstate New York, waarvoor hij belangrijke prijzen won. Ai werkte in 2008 als artistieke adviseur samen met de Zwitserse architecten Herzog & de Meuron bij het ontwerpen van het Nationaal Stadion van Peking voor de Olympische Spelen. Het ontwerp ontstond in 2000 en het stadion kwam eruit te zien als een vogelnest.

Tentoonstelling SafePassage

Vanaf 16 september is zijn nieuwste tentoonstelling  #SafePassage te zien in fotografiemuseum Foam  in Amsterdam. Met deze tentoonstelling wil hij niet alleen zijn persoonlijke ervaringen van het leven onder overheidstoezicht verbeelden, maar ook zijn recente betrokkenheid met de grote stroom migranten en vluchtelingen.
Uitzending College Tour 16 september NPO2.

Beeld: Wikipedia

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.