Office Winhov en Studio Linse gaan stadhuis Leiden verbouwen

Nieuws

Office Winhov en Studio Linse gaan stadhuis Leiden verbouwen

Door: Petra Starink | 14-06-2017

Office Winhov & Studio Linse hebben met hun voorstel ‘Hof van Leiden’ de architectenselectie voor de verbouwing van het stadhuis gewonnen. In het plan wordt het atrium van het stadhuis ingericht als omsloten tuin, net als in het ontwerp van architect C.J. Blaauw uit de jaren dertig. De tuin geeft extra kwaliteit aan de kantoorverdiepingen en sluit aan bij de beroemde hofjes van Leiden. Door de tuin in te zetten binnen het klimaatconcept van het gebouw, vormt het zowel een technische als symbolische bijdrage aan de duurzaamheidsambitie van de gemeente.

De gemeente heeft drie bureaus gevraagd om een voorstel te doen het monumentale stadhuis geschikt te maken voor flexwerken en de ruimte efficiënter en duurzamer te benutten voor bestuurlijke en ambtelijke huisvesting en de samenwerking met de stad. De andere inzendingen waren Huis voor de stad’ van BiermanHenket Architecten en ‘Stadhuis Leiden’ van CEPEZED. De drie voorstellen werden in april/mei tentoongesteld in het stadhuis en op de website van de gemeente Leiden. Belangstellenden hadden de mogelijkheid om hun mening te geven over de plannen.

Groene tuin

Uit de ingezonden voorstellen koos de jury unaniem voor de visie van Office Winhov & Studio Linse. “De groene tuin biedt op een verrassende manier meerwaarde aan het stadhuis in zijn nieuwe hoedanigheid. Daarnaast komt het voorstel van de tuin voort uit een grondige analyse van het gebouw en wordt de cultuurhistorische betekenis van het gebouw erdoor versterkt.”, aldus de jury. De beoordelingscommissie bestond uit een onafhankelijk voorzitter, de projectmanager van het stadhuis, vertegenwoordigers van de Welstands- en Monumentencommissie Leiden, Erfgoed Leiden e.o. en van facilitaire zaken.

Planning

Het plan vormt het vertrekpunt voor het ontwerpproces waarin met diverse specialisten het voorstel wordt uitgewerkt.  Als alles verloopt volgens de planning wordt het nieuwe stadhuis in 2020 opgeleverd.

Office Winhov en Studio Linse

Office Winhov en Studio Linse werkten eerder samen aan de renovatie en herinrichting van een monumentaal gebouw van de Universiteit Tilburg. Bij het ontwerp van de hof in het stadhuis Leiden hebben beide bureaus samengewerkt met H+N+S landschapsarchitecten. Studio Linse heeft ruime ervaring met de inrichting van kantoren voor flexibel werken en met het inrichten van publieksinterieurs en horecagelegenheden.

Beeld: Gemeente Leiden

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie