OMA ontwerpt nieuw stadskantoor Rotterdam

OMA ontwerpt nieuw stadskantoor Rotterdam

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-10-2009

Office for Metropolitan Architecture (OMA) gaat in samenwerking met ABT het nieuwe stadskantoor van Rotterdam ontwerpen. Wethouder Hamit Karakus heeft dit bekend gemaakt. Het ontwerp werd als beste ontwerp voorgedragen door de beoordelingscommissie, onder leiding van Ole Bouman (directeur van het NAi). “Het college neemt de aanbeveling van de beoordelingscommissie van harte over. Het ontwerp van OMA is niet alleen spraakmakend en innovatief, maar haalt ook het hoogste niveau op de internationale duurzaamheidsstandaard en dat sluit erg goed aan bij de ambities van de gemeente Rotterdam op het gebied van duurzaamheid,’’ aldus wethouder Karakus.


Advies beoordelingscommissie
De beoordelingscommissie, met daarin een aantal vooraanstaande architecten en experts op het gebied van duurzaamheid, maakte haar keuze op basis van criteria die door de gemeente zijn opgesteld, zoals duurzaamheid, excellente architectuur en een optimale stedenbouwkundige inpassing. Het ontwerp van OMA voldoet volgens de commissie het beste aan deze criteria. Het ontwerp is vernieuwend en doordat de constructie bestaat uit een staalskelet is het ontwerp licht en flexibel. De vorm is spraakmakend, maar tegelijkertijd goed inpasbaar in de omgeving, waarin een aantal monumentale gebouwen als het Stadhuis en het voormalige postkantoor liggen. Voorzitter Ole Bouman: “Een belangrijk argument voor de commissie om te kiezen voor het ontwerp van OMA, is dat het optimale openheid uitstraalt. Het interieur van de toekomstige Stadswinkel lijkt over te lopen in de openbare ruimte.


Meest duurzame gebouw van Nederland
Het nieuwe Stadskantoor moet het meest duurzame gebouw van Nederland worden. Het gekozen ontwerp behaalt het hoogste niveau van de internationale duurzaamheidsstandaard (BREEAM-NL). Dit komt onder andere door de energiezuinigheid van het gebouw door gebruik van zonnecollectoren en groene daken en de wijze waarop gebruik gemaakt gaat worden van daglicht en de opvang van regenwater. Via glasvezel wordt daglicht in het gebouw gebracht waar dit normaal niet zou komen. Het winnende voorstel is een concept, dat verder uitgewerkt wordt in een definitief ontwerp. Dit is naar verwachting eind 2010 klaar.



     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.