Opening EPO van Jean Nouvel en Diederik Dam

Nieuws

Opening EPO van Jean Nouvel en Diederik Dam

Door: Jacqueline Knudsen | 27-06-2018

Vandaag is het nieuwe hoofdgebouw van het Europees Octrooibureau (EPO) in Rijswijk geopend door Koning Willem Alexander. Het gebouw is een ontwerp van de architecten Jean Nouvel en Diederik Dam, een succesvolle internationale samenwerking die goed past bij de Europese organisatie. Het ontwerp werd in 2013 geselecteerd via een internationale tender en de bouw startte in 2014. Het ontwerp is nog niet geheel uitgevoerd, de vijvers rond de nieuwbouw ontbreken nog en zullen naar verwachting in 2020 af zijn. Dan zal het beeld van een vlaggenschip dat wordt weerspiegeld in de enorme vijver compleet zijn.

Gezamenlijk ontwerp van Jean Nouvel en Diederik Dam

Het ontwerp is in een nauwe samenwerking tussen beide architecten gemaakt, op beide bureaus in Parijs en Amsterdam. In de eerste fases werd op het bureau van Nouvel het meeste werk verricht en in de latere fases bij Dam & Partners. Het nieuwe gebouw vervangt de huidige kantoortoren van het EPO, die in 1973 werd geopend. Na verhuizing van de medewerkers naar de nieuwbouw na de zomer, zal de oude toren worden gesloopt om plaats te maken voor een enorme vijver rond het nieuwe hoofdgebouw.

Transparant en slank

Met een hoogte van 107 meter, een lengte van 156 meter en een breedte van 24,7 meter is de creatie van Jean Nouvel en Diederik Dam (respectievelijk van Ateliers Jean Nouvel Parijs en Dam & Partners Architecten Amsterdam) een zeer slanke schijf met een stalen constructie en een dubbele glasgevel. Het gebouw weerspiegelt de lucht en het landschap en is bij lage zon zelfs gedeeltelijk transparant.

Binnenkort verschijnt in het magazine ArchitectuurNL een uitgebreid artikel over het gebouw.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.