Oplevering Prince of Delft

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Oplevering Prince of Delft

Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-11-2023

In de naoorlogse wijk Voorhof in Delft heeft Groosman architecten een 65 meter hoge woontoren ontworpen: Prince of Delft. Deze toren bestaat uit een getrapt silhouet en maakt deel uit van een revitalisering van de hele wijk.

Door de gemende programmering van het gebouw, van studio’s tot vierkamerappartementen en van collectieve huiskamer tot horeca, krijgen bewoners een complete woonbeleving en creëert de architect een ankerpunt in de wijk. De getraptheid in de massaopbouw onderstreept deze wijkfunctie en geeft het gebouw iets unieks en markants.

‘Samen met de gemeente en de ontwikkelaar hebben we als doel gesteld dat het gebouw een aanvulling moet zijn op wat er al aanwezig is in de wijk. Om die reden vind je veel studio’s in Prince of Delft, zodat ook starters een kans krijgen in de overvolle woningmarkt. Als extra kwaliteit hebben we in de plint van het gebouw gezamenlijke ruimtes en faciliteiten ontworpen, zodat Prince of Delft meer is dan wonen tussen jouw eigen vier muren. – Architect Lars Rutten.

Collectief programma

Bijzonder aan het project is het collectieve programma, dat naadloos aansluit op het overwegend 1-kamer programma. Doordat de drielaagse plint compleet gevuld is met gezamenlijke functies zoals een lobby, een ‘huiskamer’ met barretje/lounge, een horecavoorziening, een laundry en een grote fietsenstalling, krijgen bewoners een full-service ervaring en wordt interactie en ontmoeting gestimuleerd. Dankzij twee glazen puien aan weerszijde van de entreehal wordt deze ruimte een verbinder tussen meerdere gezamenlijke ruimtes.

Slim bouwen

Het project is vanaf de derde verdieping geprefabriceerd, waardoor het proces een hoge bouwsnelheid had. Met slechts negen werkdagen per laag werd elke verdieping in een kort tijdsbestek voltooid. Naarmate de toren slanker werd, was het mogelijk om iedere vijf dagen een nieuwe laag te realiseren.

“De ‘Prince of Delft’ is een mooi voorbeeld hoe je door slim gebruik te maken van de (schaarse) ruimte in de stad snel een compleet woonconcept kan realiseren waar duurzaamheid, betaalbaarheid en een prettige leefomgeving voor starters centraal staat”, aldus Lars Rutten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.