Overtuin Hortus Amsterdam open

Nieuws

Overtuin Hortus Amsterdam open

Door: Jacqueline Knudsen | 23-10-2013

Een overtuin is een tuin die door een openbare weg of door een water van de woning wordt gescheiden. De Overtuin van de Hortus in Amsterdam is een voor het publiek gesloten terrein van 1.200 m2, met het kloppend hart van de Hortus. Hier worden elk jaar honderden planten opgekweekt en verzorgd ter vervanging of uitbreiding van de collectie. De oude kassen waren verouderd, vervallen en onbruikbaar. In mei 2013 is er gestart met de sloop van de oude opstallen en de herinrichting van de Overtuin. De oude plastic boogkassen hebben plaats gemaakt voor een modern ‘Kweekhuis’ naar het ontwerp van Posad.

De Overtuin huisvest essentiële bedrijfsfuncties van de Hortus zoals de zaadkamer, de winterstalling, kweekkassen en de technische werkplaats. Al 375 jaar lang beheert en verzorgt de Hortus een historische plantencollectie van onschatbare waarde. Het ‘Kweekhuis’ is voor de Hortus wat het depot is voor het Stedelijk Museum; met de diverse functies en klimaatzones voor de collectieonderdelen. Het enig verschil is dat deze collectie leeft en dus ook dood kan gaan. In de nieuwe kas worden de modernste technologieën ten aanzien van kweekfaciliteiten, klimaatbeheersing en energievoorziening toegepast.

Het gebouw is ontworpen in baksteen, staal en glas; materialen die passen bij de Hortus en bij de stad. De baksteen plint van het gebouw heeft grote glaspartijen en hoge schuifdeuren. De bovenbouw is een lichte kasconstructie die in maatvoering en materiaalkeuze een eenheid vormt met het glas in de plint. Op de verdieping bevinden zich de belangrijkste ruimten; de kweekkassen van de Hortus. Met optimale klimaatomstandigheden en dicht bij de zon zal hier de collectie kunnen blijven groeien.

De herinrichting van de Overtuin en de bouw van het Kweekhuis zijn binnen 6 maanden gerealiseerd, binnen budget en met enorme medewerking van de omwonenden. De sloop en bouw moesten zo snel, omdat gevoelige planten, die in de oude kassen stonden, alleen gedurende de warme periode hier buiten kunnen staan. De planten zijn half oktober terugverhuisd. Donderdag 24 oktober opent wethouder Freek Ossel de nieuw ingerichte Overtuin officieel.

De Overtuin is normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek. Maar speciaal voor Vrienden stelt de Hortus het nieuwe Kweekhuis open op zaterdag 16 en zondag 17 november 2013. Er zijn verschillende gratis rondleidingen. Alle Vrienden zijn welkom! De rondleidingen starten om 12.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Meld je uiterlijk 15 minuten van tevoren bij de portier. Vol=vol. Nog geen Vriend van de Hortus? Wordt dat nog voor of tijdens het weekend en neem ook een uniek kijkje achter de schermen!

Projectarchitect Posad: Emile Revier

Adres: Hortusplantsoen 4 te Amsterdam

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.