Papierbiënnale Rijswijk 2014

Nieuws

Papierbiënnale Rijswijk 2014

Door: Jacqueline Knudsen | 14-05-2014

Maar liefst 25 internationale kunstenaars brengt Museum Rijswijk samen tijdens de 10e Papierbiënnale. Papier is drager van schetsen en gedachten, beschermer van vluchtige invallen. Maar ook inspireert papier zelf en wordt het hoofdonderwerp van een kunstwerk. Kunstenaars kiezen er bewust voor om zelf met vezels en water papier te maken of bewerken juist bestaand papier door het te kreukelen, vouwen, snijden, knippen, scheuren, samen te persen of opnieuw te verpulpen.

Transformatie van bedrukt papier

De digitale revolutie leidt tot een afname van bedrukt papier. Als liefhebber kun je bij de pakken neerzitten of de zinnen verzetten. Guy Laramée maait zandstralend en met een haakse slijper door encyclopedische naslagwerken om de gebundelde kennis weg te vagen en er zijn symbolische visie op de natuur voor terug te geven: beschilderde reliëfs in de vorm van eilanden en bergen. Een oude krant heeft niet erg veel nieuwswaarde meer. Van foto’s, tekstkolommen in diverse lettertypen en lay-out snijdt Myriam Dion naar hartenlust de visuele en tekstuele ruis uit volle voorpagina’s. Krant wordt kant.
Is bij haar de krant nog wel herkenbaar als basismateriaal, Ole Müller comprimeert oude tijdschriften onder grote druk, en verlijmt en lakt ze, om na droging te slijpen, te schaven en weer bloot te leggen. De werken van François du Plessis verhullen het basismateriaal bijna volledig. Inhoud telt niet, een boek is voor hem materiaal in zijn dwarsdoorsneden van kaften, bedrukt papier en boekenleggers. Beletterd papier kan ook weer worden ingezet voor nieuwe woordvormen. Pablo Lehmann transcribeert teksten. Letterlijk. Hij versnijdt boeken en maakt met de woorden nieuwe netwerken. Niet alleen door ze anders aan elkaar te plakken, maar vooral ruimtelijk. Zijn woordwebben dagen de lezer uit verbanden te leggen (openingsbeeld). Nog driedimensionaler is het werk van vader en zoon Martin & Erik & Demaine, die passies voor glas en papier, (ont-) vouwen en puzzels delen. Ze combineren computational origami met blind geblazen glas. De wybertjes in subtiel verlopende ruimtelijke kleurschakeringen van Helene Briels veranderen van kleurpatroon bij verandering in kijkhoek.

Papiermarkt

Op zondag 14 september 2014 wordt van 13-17 uur een grote papiermarkt georganiseerd op het voorplein van het museum en in de Oude Kerk tegenover het museum.

Museum Rijswijk
Herenstraat 67
NL-2282 BR Rijswijk

Open: 14 juni tot en met 26 oktober 2014, dinsdag t/m zondag 11-17 uur.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.