Nominaties Gouden Piramide bekend

Nieuws

Nominaties Gouden Piramide bekend

Door: Petra Starink | 15-05-2014

Onder leiding van Rijksbouwmeester Frits van Dongen heeft de jury uit 83 inzendingen vijf opdrachtgevers genomineerd voor de Gouden Piramide 2014, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Het thema van deze ronde is architectuur.

De genomineerden van 2014

 

Begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster met de restauratie van De Nieuwe Ooster in Amsterdam
De restauratie en vernieuwing van het rijksmonument De Nieuwe Ooster – gedenkpark, begraafplaats en crematorium – omvat verschillende deelprojecten. Door haar enthousiasme en doorzettingsvermogen heeft de directeur de continuïteit en het kwaliteitsniveau van dit gecompliceerde en langdurige project hoog weten te houden.

Van Bekkum Groep en Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling met Ithaka in Almere
Een project van ‘collectief particulier opdrachtgeverschap’ is succesvol door de bouwcrisis geloodst. De bewoners zijn intensief bij de planontwikkeling betrokken geweest. Het resultaat is een attractief woonmilieu, met een hoge ontwerpkwaliteit van zowel de woningen als de collectieve buitenruimte.

MIET Recreartpark met MIET air in Beers
Een bevlogen opdrachtgever heeft van een verrommeld campingterrein een bijzondere culturele voorziening gemaakt: een ‘artist in residence’ voor beeldhouwers. Een beheerderswoning, een schuuratelier, een kasatelier en drie woon-werkpaviljoens zijn gegroepeerd op een ‘boerenerf’, waarop ook een zwemvijver is aangelegd.

Stichting IJssellandschap met Natuurderij KeizersRande in Diepenveen
Hoofdbestanddeel van de Natuurderij is een nieuw opgeworpen terp met daarop een biologisch-dynamische boerderij. Het aangrenzende landgoed heeft hiermee een buitendijkse uitbreiding gekregen. Landbouw, natuur, ‘ruimte voor de rivier’ en recreatie versterken elkaar, in plaats van dat ze elkaar in de weg zitten.

Woonbron met de Superkubus in Rotterdam
Tussen de kubuswoningen van Piet Blom (een gemeentelijk monument) bevinden zich twee grote kubussen. Een ervan is verbouwd om huisvesting te bieden aan ex-gedetineerden. De woningcorporatie heeft durf getoond door het gebouw een functie te geven die niet onomstreden is. Door zijn bijzondere vorm was de herbestemming van de ‘superkubus’ bovendien een lastige ontwerpopgave.

Rijksprijs Gouden Piramide

Er zijn 83 inzendingen geweest, een toename ten opzichte van de 69 projecten die in 2012 werden ingezonden.  De Rijksprijs bestaat uit een bedrag van vijftigduizend euro, een trofee en een architectuurplaquette. In een publicatie worden de beste inzendingen van de prijsronde gepresenteerd. De genomineerde opdrachtgevers en hun projecten zijn in november wekelijks op tv te zien in AVRO’s Kunstuur. De winnaar wordt bekendgemaakt op zaterdag 22 november 2014. De Gouden Piramide is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Milieu, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.