Pasen met Jeff Koons

Pasen met Jeff Koons

Nieuws
Door: Petra Starink | 29-03-2012

Rondom Pasen maken bezoekers van Museum Boijmans Van Beuningen kans op een trip naar New York. Tijdens deze reis openen de deuren van de beroemde studio van kunstenaar Jeff Koons speciaal voor de winnaar. Aanleiding voor de wedstrijd is het reuze paasei, Baroque Egg with Bow (Orange/Magenta) van Jeff Koons dat sinds kort te zien is in Rotterdam.

Het immens grote glimmende oranje ‘paasei’ met magenta strik, ‘Baroque Egg with Bow (Orange/Magenta)’ (1994-2008) van kunstenaar Jeff Koons (1955) weegt tweeduizend kilo, is vele miljoenen euro’s waard en is de komende jaren te zien in het entreegebied van het Museum Boijmans Van Beuningen.

Wedstrijd

Tot en met 9 april maken bezoekers van het museum kans op een kijkje in de studio van Jeff Koons in New York. Tijdens deze mini-trip maakt de winnaar ook een speciale avondveiling van Sotheby’s mee, waarin kostbare kunstwerken zoals die van Koons worden geveild. Bezoekers van het museum kunnen invullen waarom zij op reis willen naar de plek waar het allemaal gebeurt: de studio van een van ‘s werelds beroemdste hedendaagse kunstenaars. Op dinsdag 10 april worden drie kaarten getrokken. Degene met de beste motivatie wint de geheel verzorgde trip.

Jeff Koons

Koons staat bekend om zijn immense objecten zoals gigantische konijnen en door engeltjes begeleide varkens waarmee hij tot voor kort de ranglijst van bestbetaalde kunstenaar ooit aanvoerde. De kunstenaar is meester in het uitvergroten van alledaagse objecten tot enorme proporties. Zijn ‘new-pop-art-achtige’ werken zijn kritiekloze uitvergrotingen van de consumptiemaatschappij. Hij weet met zijn creaties hoge en lage cultuur samen te brengen in objecten die verleidelijk zijn, maar tegelijkertijd überkitsch. Zijn New Yorkse studio waar ruim 80 man werkzaam is doet denken Andy Warhols Factory uit de jaren zestig.

Celebration Series

De tien gigantische eieren van Jeff Koons maken deel uit van zijn fameuze ‘Celebration Series’ waarmee hij in 1994 begon. Vijf van de eieren hebben een glad oppervlak: de zogenaamde ‘Smooth Eggs’. De overige vijf heten ‘Baroque Egg’ en zien eruit alsof ze in kreukelige folie zijn verpakt. Het ontwerp lijkt op het eerste gezicht banaal, maar staat onder meer voor (weder)geboorte en vruchtbaarheid; terugkerende thema’s in het werk van de kunstenaar. De coating van de eieren is laag over laag en met de hand aangebracht om een zo glanzend mogelijk effect te bereiken. Deze techniek is ontleend aan de auto-industrie. Koons maakte in veertien jaar tien eieren. Aan ieder Egg is door meerdere medewerkers een jaar lang gewerkt. Ieder kunstwerk maakt deel uit van belangrijke privécollecties, zoals die van François Pinault en Damien Hirst. Geen enkel ei is opgenomen in een museumcollectie. Andere bekende sculpturen uit de ‘Celebration Series’ zijn: ‘Balloon Dog’, ‘Hanging Heart’ en ‘Diamond’.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.