Rietveldwoningen in ere hersteld

Rietveldwoningen in ere hersteld

Nieuws
Door: Petra Starink | 16-07-2012

Woningcorporatie Mercatus is begonnen met het groot onderhoud van zijn 26 Rietveldwoningen in Nagele (Gemeente Noordoostpolder) . De woningen zijn in 1956 ontworpen door de beroemde architect Gerrit Rietveld. De stijl van de woningen is kenmerkend voor het dorp: platte daken en het gebruik van rechte horizontale en verticale lijnen.

Uitstraling van vroeger

De opknapbeurt is hard nodig. De kozijnen en dakranden zijn aan vervanging toe. De kozijnen zijn speciaal voor deze woningen ontwikkeld. “We willen dat de woningen voldoen aan de eisen van deze tijd als het gaat om inbraakpreventie en isolatiewaarden, maar wel de originele uitstraling van Rietveld benaderen.” aldus Durk Grouwstra, projectleider bij Mercatus. Ook de beglazing is in dit groot onderhoud speciaal, omdat de beglazing die vroeger gebruikt is niet meer verkrijgbaar is en ook niet kon voldoen aan de huidige eisen. Mercatus heeft de bankjes aan de voorgevel voorzien van nieuwe houten zittingen, die in de loop van de tijd weer gaan vergrijzen.

Gerrit en Jan Rietveld

Rietveld heeft in zijn oeuvre niet veel sociale huurwoningen ontworpen en gebouwd. In Nagele zijn 74 woningen gebouwd in 1956. In 1955 leverden Gerrit en Jan Rietveld een schetsontwerp voor zestig eengezinswoningen ondergebracht in de haakvormige stempel. Uiteindelijk werden er 74 woningen gebouwd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.