Robuuste uitstraling betonnen gevel parkeergarage Oostenburg

Nieuws

Robuuste uitstraling betonnen gevel parkeergarage Oostenburg

Door: Petra Starink | 28-04-2020

Met Parkeerhuis Oostenburgereiland krijgt Stadswerf Oostenburg in Amsterdam 700 parkeerplaatsen. Het gebouw aan de Dijksgracht, naast het INIT-gebouw, is een ontwerp van MIX architectuur. Het uitgangspunt voor het uiterlijk is het prefab betonnen casco. Hiervoor is gekozen om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Het casco bestaat uit een split-level plattegrond met een doorgaande rijloper. Het robuuste beton past bij de industriële uitstraling van het gebied.

Gevelelementen

De gevelelementen tussen de betonvloeren hebben vier verschillende bewerkingen. Zij vormen een mozaïek met tegenstellingen tussen open en gesloten, ruw en glad, dof en glanzend en breed en smal. Het gevarieerde ritme van de wisselende dilataties creëert in het donker een opmerkelijk lichtspel. Accenten als de houten verticale lamellen en geperforeerde staalplaat bij de entrees geven het gebouw een extra gelaagdheid.

Energieneutraal gebouw

Het zeven bouwlagen tellende gebouw heeft een sedumdak voor duurzame waterberging. Verder is het dak voorzien van 719 pv-panelen. Hiermee wekt het Parkeerhuis voldoende energie op om volledig energieneutraal te zijn. Vijftien laadpalen maken gebruik van de resterende energie.

Lees ook:

Ontwikkeling Oostenburg

MIX architectuur ontwierp Parkeerhuis Oostenburgereiland in opdracht van Ten Brinke Bouw. Op het Amsterdamse Oostenburg worden de komende jaren circa 1800 woningen gebouwd en er wordt voorzien in ontspanningsplekken, horeca, bedrijvigheid en parkeren. Historische gebouwen zoals de Van Gentdhallen en de Werkspoorhal blijven bewaard.

Fotografie: MIX architectuur, Riesjard Schropp

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.