Rotterdam toont eigen paviljoen World Expo

Rotterdam toont eigen paviljoen World Expo

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-04-2009

Rotterdam wil zichzelf op de wereldtentoonstelling 2010 in Shanghai presenteren met een paviljoen, ontworpen door de Willem de Kooning Academie. Het 1,3 miljoen euro kostende paviljoen bevindt zich in een tien meter hoge voormalige havenloods. Het omvat onder meer een dijk en een kunstmatige rivier. Binnenin kunnen diverse weertypen worden nagebootst: van een zonnige dag tot hevig noodweer, waarbij regen vanuit een kunstwolk neerstort.

Het pand staat volledig in het teken van watermanagement en duurzaamheid, twee onderwerpen waarmee Rotterdam zich de laatste jaren internationaal profileert. De havenstad hoopt zo meer investeerders op het gebied van watertechnologie aan te trekken.

“Als laagstgelegen deltametropool van Europa heeft Rotterdam veel last van de wereldwijde klimaatverandering”, zei de Rotterdamse havenwethouder Mark Harbers. “We worden van vier kanten bedreigd: meer regen, meer rivierwater, meer grondwater en een stijgende zeespiegel.” In het kader van het Rotterdam Climate Initiative wil de stad uiterlijk in 2025 ‘100 procent klimaatbestendig’ zijn.

Waterplein
Het Rotterdam-paviljoen bootst een van de oplossingen na waarmee de stad het wateroverschot te lijf gaat: een zogenoemd ‘waterplein’. Dat dient normaal gesproken als openbare recreatieruimte met bijvoorbeeld sportfaciliteiten, maar kan in geval van overtollig water tijdelijk onder water worden gezet om de riolering te ontlasten.

De Shanghai Expo, die in mei volgend jaar wordt geopend, heeft als thema ‘Better city better life’ meegekregen. Ook andere steden tonen hun expertise op dat gebied in hun eigen paviljoen. Zo richt Parijs zich op ‘leefbaarheid’, Hamburg op ‘ecologisch bouwen’ en het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela op ‘een historische stad als model voor de toekomst’.

Rotterdam neemt daarnaast ook deel in ‘Happy Street’, het Nederlandse paviljoen op de wereldtentoonstelling in Shanghai.

Bron: ANP

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.