Drie plannen voor Soestdijk

Nieuws

Drie plannen voor Soestdijk

Door: Petra Starink | 25-10-2016

Drie plannen voor een nieuwe bestemming voor paleis Soestdijk gaan door naar de laatste ronde. De drie partijen mogen eind april volgend jaar een bod doen om het paleis, het landgoed en de bijbehorende gebouwen te kopen en hun plannen uitvoeren. Het plan Eden Soestdijk is één van de drie overgebleven partijen en is een initiatief van Stichting Eden Soestdijk met partners Mecanoo architecten, Royal HaskoningDHV en Kossmann.dejong tentoonstellingsarchitecten.

Eden Soestdijk

Dit voorstel is geinspireerd door het Eden Project in Engeland. Soestdijk wordt een paradijs van duurzaamheid, waarbij de kwetsbaarheid van de aarde is te zien vanuit de ruimte. Het paleis gaat dienst doen als informatiecentrum. In de paleisvleugels komen interactieve wonderkamers om de fantasie en het innovatieve denken te prikkelen. In het park komt een biodome, een kas waarin het poolklimaat en het tropisch regenwoud worden nagebootst.

Iconische kas

In de kas leren bezoekers op een interactieve wandeling door spectaculaire landschappen over circulariteit, ecologisch evenwicht maar ook over de sociale aspecten van duurzaamheid. In het tropisch regenwoud ervaar je het belang van biodiversiteit. Het efficiënt en duurzaam produceren van voedsel staat centraal in het hightech agrarisch gebied. In een ondergrondse wereld zie je hoe schimmels en bacteriën functioneren. De gevolgen van klimaatverandering worden zichtbaar in een ijzig poollandschap en het unieke Marslandschap benadrukt de kwetsbaarheid van de aarde vanuit kosmisch perspectief.

Paleistuin en vertrekken

De paleisvertrekken worden gerestaureerd met behoud van het oorspronkelijk karakter en mogelijk gebruikt voor evenementen. Het paleis dient ook als incubatiecentrum voor duurzaamheid waar ondernemers kennis kunnen uitwisselen. De paleistuin wordt in oude glorie hersteld, en aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg komt een duurzaam vijfsterren boutique-hotel. Op het voormalige marechausseeterrein komt woningbouw (100-125 woningen).

Francine Houben

Francine Houben, creatief directeur Mecanoo architecten: “Landgoed Paleis Soestdijk is een van de meest sprookjesachtige omgevingen van Nederland: het ultieme canvas voor Eden Soestdijk. De koninklijke familie heeft de relatie met de omringende natuur altijd gekoesterd. Eden Soestdijk geeft hier op prachtige wijze vervolg aan.“

Andere 2 plannen

Made by Holland en Nationaal Ensemble zijn de andere 2 plannen die geselecteerd zijn.
Made by Holland: Dit plan maakt een podium voor de innovatiekracht van Nederland. Het park wordt een proeftuin waar innovatie zichtbaar en beleefbaar wordt. Het paleis biedt ruimte aan tentoonstellingen. In de vleugels kunnen bedrijven en kennisorganisaties ruimte huren om hun nieuwste innovaties te presenteren. Aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg is ruimte voor ontvangsten en evenementen. Er is horeca (ook hotels) op verschillende plekken op het landgoed. Op het terrein van de voormalige marechausseekazerne komen 65 (half)vrijstaande woningen

Nationaal Ensemble: Het idee is om van Soestdijk weer een buitenplaats te maken, waar bezoekers in het park kunnen picknicken, wandelen en sporten. In het park komen ook horecapunten. Het paleis ondergaat geen grootschalige renovatie, het wordt bestemd voor ontvangsten en bezoekers. Halverwege het parkbos komt een nieuw paviljoen als publiekstrekker, dat aansluit op een nieuwe as: het Grand Canal. In het paviljoen komt een `Cathedrale d’Images’, met grote hoge projecties over uiteenlopende onderwerpen op de wanden, speciale effecten en ruimtevullende muziek. Op het voormalige marechausseeterrein komt een villawijk met circa 40 (half)vrijstaande woningen. Aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg komen 70 appartementen en herenhuizen.

Beste bod telt

Aangezien alle drie de plannen kwalitatief aan alle eisen voldoen, telt in de laatste ronde alleen nog het bedrag dat de partijen bieden, in combinatie met eventuele voorwaarden. De drie partijen kunnen tot 28 april 2017 een bod uitbrengen. Wie het beste bod doet, mag Soestdijk kopen en starten met zijn plannen.

Beeld: Mecanoo

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.