Start bouw Conradhuis HvA in 2018

Nieuws

Start bouw Conradhuis HvA in 2018

Door: Jacqueline Knudsen | 14-06-2018

In 2012 won een combinatie van de Architekten Cie, Powerhouse Company en Marc Koehler Architects de ontwerpcompetitie Rhijnspoorgebouw van de De Hogeschool van Amsterdam (HvA) op de Amstelcampus aan de Wibautstraat. Het project kreeg later de naam Conradhuis. In november 2016 legde de HvA de ontwikkeling stil, omdat de studentenaantallen terugliepen en er leegstand dreigde. Nu gaat de bouw alsnog door. Het streven is dat het gebouw in 2021 klaar is, nog voor de start van het studiejaar 2021/2022. Dat heeft het College van Bestuur (CvB) op 12 juni 2018 besloten. Het bouwen van het Conradhuis is een belangrijke stap om de Amstelcampus te voltooien.

Conradhuis

Het bouwen van het Conradhuis vraagt om een stevige investering van 92,1 miljoen euro. Er worden ook kosten bespaard. Door het afstoten van de panden aan het Spui en de Leeuwenburg dalen de jaarlijkse (huur)kosten. Verder is een jaarlijkse besparing mogelijk door het efficiënt benutten van werk- en onderwijsruimten. In april 2018 nam het CvB een voorgenomen besluit over de bouw van het Conradhuis. Dat is voorgelegd aan de Centrale Medezeggenschapsraad ter instemming en aan de Raad van Toezicht voor goedkeuring. Beide hebben ingestemd, waarmee de weg vrij is om te beginnen met de voorbereidingen van de bouw.

Ontwerp

Het Conradhuis is de nieuwe huisvesting van het Domein Techniek van de Hogeschool van Amsterdam. Het gebouw vormt het sluitstuk van de campus van de HvA, die aan het begin van de Wibautstraat verrijst, op de grens van de historische binnenstad en de Amstel. Vanuit de stad gezien vormt het samen met het monumentale Benno Premsela Huis een poort aan deze grootstedelijke as.

Kennis door middel van ontmoetingen met anderen – dat is het concept achter het Conradhuis. Twee bouwvolumes, een toren van 14 lagen en een lange vleugel aan de drukke Mauritskade vormen samen met een bestaand gebouw en een nieuwe centrale atrium. Daarmee ontstaat een complex dat synergie tussen afdelingen stimuleert en uitnodigt tot bezoek en verblijf.

Architecten: Pi de Bruijn Architekten Cie, i.s.m. Nanne de Ru Powerhouse Company en Marc Koehler  MKA
Opdrachtgever: Hogeschool van Amsterdam
Programma: 20.000 m² onderwijs funkties
Constructeur: ABT, Delft
Adviseur installaties: Royal Haskoning DHV
Jaar opdracht: 2012
Bouw 2018-2021
Bruto oppervlakte: 20.000 m²

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.