Start bouw DeBuurt Utrecht

Nieuws

Start bouw DeBuurt Utrecht

Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-04-2019

Op de locatie van de voormalige Nederlandse Pakket Dienst in Utrecht Overvecht is de bouw gestart van DeBuurt. Het programma omvat wonen, werken en recreëren voor 343 woningen verdeeld over 3 gebouwen. Het ontwerp van de gebouwen is van Paul de Ruiter Architects en NL Architects. Flux landscape architecture is verantwoordelijk voor de gemeenschappelijke binnentuinen.

Levensloop bestendig

De drie nieuw te bouwen blokken bieden ruimte aan 343 woningen tussen 40 en 120 m², die voor een groot deel in het middeldure huursegment worden gerealiseerd. Het woon-programma is divers en per blok gemengd, en wordt in de basis gevormd door 2-, 3- en 4-kamerappartementen. Daarnaast zijn er zorgwoningen, woningen voor woongroepen en woon- werkwoningen. Alle woningen zijn conform de ‘Utrechtse Standaard Toegankelijk’ en levensloop geschikt.

Gebouwen als een ensemble ontworpen

De drie gesloten bouwblokken zijn als een ensemble ontworpen. Ze hebben samenhang door de materialisering, baksteen, gelijke breedte en hoogte van zes bouwlagen. Paul de Ruiter Architects was verantwoordelijk voor het ontwerp van de twee buitenste gebouwen (1A en 1C),  NL Architects voor het middelste (1B).

Collectieve binnentuin

Om ruimte voor ontmoeting te creëren en buitenverblijf te stimuleren krijgt elk gebouw op de 2e verdieping een collectieve binnentuin; die is alleen toegankelijk voor de bewoners. Daarnaast hebben bewoners een eigen balkon, terras of loggia. De grondgebonden woningen van blok 1A en 1C hebben ook een eigen buitenruimte aan de straat. Flux landscape architecture ontwierp de gemeenschappelijk binnentuinen en de hoogwaardige openbare ruimte met groenstrook en verkeersluwe straten tussen de woonblokken.

Superplint

In het middelste gebouw wordt een ‘Superplint’ ontwikkeld, een grote hal van in totaal circa 1.400m², waar (startende) ondernemers en kunst en culturele voorzieningen een plek krijgen. In de plinten van blok 1A en 1C komt 300 m² per blok aan voorzieningen zoals bijvoorbeeld een kunstuitleen, een tandartspraktijk en overige diensten.

DeBuurt geeft een impuls aan de duurzaamheid en is een voorbeeldproject in Utrecht. De woningen zijn all electric en dus gasloos. Er is een maximale score op EPC en GPR behaald, respectievelijk -0,02 en 8,5. Deze scores zijn tot stand gekomen door de eigen opwekking van schone energie middels PV-panelen op het dak en een individuele WKO per woning. Goede geluidwering, per bewoner af te stellen koeling, verwarming en ventilatie maken de gebouwen gezond.

De oplevering van DeBuurt is naar verwachting vanaf eind 2020.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.