Slagen architecten in hun bedoeling?

Slagen architecten in hun bedoeling?

Nieuws
Door: Petra Starink | 15-06-2011

Onze omgang met voedsel, gezondheid, energie, ruimte, tijd, en sociale verbanden is de afgelopen jaren volkomen scheef gegroeid. Is er in de zoektocht naar oplossingen een rol weggelegd voor architectuur?

Het NAi toont in de tentoonstelling Testify! 25 internationale projecten van verschillende architecten die een poging hebben gewaagd. Bewoners, gebruikers en omwonenden van de projecten komen hierbij aan het woord. Zij laten weten of de bedoeling van de architect ook is geslaagd.

De projecten variëren van daadwerkelijk gebouwen tot experimentele en interdisciplinaire denktanks en onderzoeksgroepen. Achter de tentoonstelling schuilt niet alleen realisme en urgentie, maar vooral gedrevenheid en optimisme. Het probleemoplossend vermogen van ontwerpers van over de hele wereld komt aan de orde.

Moderne architectuur

’Eichbaum’, bijvoorbeeld, is een metrostation halverwege de U18 lijn in het Duitse Ruhrgebied en werd bij aanleg 30 jaar geleden gezien als hét voorbeeld van moderne architectuur. Nu staat het station bekend om het vandalisme en geweld dat er plaats vindt. Jarenlang hebben de openbaar vervoer autoriteiten met het plaatsten van camera’s en hekken ‘Eichbaum’ tevergeefs geprobeerd veiliger te maken.

Architecten van het Duitse ‘Raumlabor team’ maakten van het station een opera, onder de naam ‘Eichbaumoper’. Het laat een uniek panorama van de geschiedenis van het station zien, gebaseerd op de verhalen en ideeën van de bouwers, het personeel en de gebruikers. Het veranderen van de perceptie van het publiek op het station en het actief betrekken van het publiek bij het project, waren de belangrijkste factoren om het station een leukere en veiligere publieke plek te maken. Het genegeerde en gebruiksonvriendelijke station werd door de opera veranderd in een plek vol mogelijkheden en een centrum voor culturele- en gemeenschapsactiviteiten.

Heropening NAi

Na een jaar verbouwen is vanaf 1 juli het NAi weer open voor publiek. Het weekend van 1 t/m 3 juli is de toegang gratis. De tentoonstelling Testify! is tot en met 13 november te zien.

Fotograaf: Rainer Schlautmann

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.