Tot 10 maart ‘The Incredible Shrinking Man’

Actualiteiten, Exposities, Nieuws

Tot 10 maart ‘The Incredible Shrinking Man’

Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-02-2023

Tot 10 maart is in de koepel van Museum Arnhem de tentoonstelling van Arne Hendriks – The Incredible Shrinking Man – te zien. De tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van een onderzoek van architectuurcentrum CASA over ‘Meer Minder’. Hierin wordt gekeken hoe we meer met minder kunnen doen om zo onder meer een (deel)oplossing te vinden voor de wooncrisis

Architectuurcentrum CASA onderzoekt in 2023 wat er meer kan met minder. ‘Laten we van de nood een deugd maken; schaarste leidt ook tot alternatieve oplossingen en daarmee tot innovatie van bouwmateriaal en bouwwijze. Maar vooral ook tot besef’, laat het persbericht weten. Schaarste als kans, meer met minder. CASA wil een positief perspectief brengen in deze donkere tijden door juist te laten zien wat wel mogelijk is wanneer we omdenken. Dat doet het architectuurcentrum aan de hand van inspirerende visies en concrete voorbeelden.

Tentoonstelling

In aansluiting op het thema heeft CASA in samenwerking met Museum Arnhem beeldend kunstenaar, ontwerper en onderzoeker Arne Hendriks uitgenodigd om in de koepel van Museum Arnhem een tentoonstelling in te richten. Hendriks agendeert met zijn werk het omdenken naar minder op een positieve en inspirerende manier.

Zo verzamelt hij in het kader van zijn project The Incredible Shrinking Man al jaren voorbeelden en verhalen van over de hele wereld die de voordelen van ‘meer minder’ aantonen. Dit bracht hem naar het Japanse eiland Okinawa waar hij kennis maakte met het begrip ‘hara hachi bu’ ofwel ‘eten tot je honger gestild is (80%), niet tot je vol zit (100%)’. Dat is ook de gedachte achter het Hara Hachi Bu-dorp dat Hendriks tijdens de Dutch Design Week presenteerde als experiment voor een samenleving waarin we gewoon tevreden zijn met minder.

“Ik ben nieuwsgierig naar onze afkeer van krimp en ons blinde geloof in groei als oplossing voor onze problemen en maatstaf voor succes en geluk. Op die manier ontzeggen we onszelf als soort nogal wat creatieve mogelijkheden om in balans met onze omgeving te bestaan. The Incredible Shrinking Man is een ongedisciplineerd onderzoek om deze basishouding te ontregelen en een oefening in het verlangen naar minder.”

Praktisch

  • Datum: woensdag 25 januari – vrijdag 10 maart
  • Locatie: Koepel, Museum Arnhem
  • Entree: gratis (let op: voor de overige tentoonstellingen in Museum Arnhem moet een ticket gekocht worden. Ga voor meer informatie en tickets naar museumarnhem.nl).
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.