Transformatie dekenfabriek Tilburg

Nieuws

Transformatie dekenfabriek Tilburg

Door: Petra Starink | 20-09-2017

De verouderde dekenfabriek AaBe in Tilburg is door architectenbureau Rijnboutt getransformeerd tot een winkelcentrum. Er is een juiste balans gevonden tussen het behoud van oude kenmerkende elementen en de vernieuwingen. Voor AGC Glass vormde de centrale gang een mooie uitdaging: deze ader in het pand telt zo’n 2.500 ruiten van 2 meter breed en 1 meter hoog.

Rijksmonument

Bonnie Snoek, architectenbureau Rijnboutt: “De grootste uitdaging in het project was bepalen welke delen van het gebouw behouden konden blijven en wat echt vernieuwd moest worden. Daarbij rekening houdend met de eisen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (het pand is een rijksmonument), maar natuurlijk ook met de veranderende functie van het gebouw. Er moest egzorgd worden voor voldoende ventilatie, verlichting, aantrekkelijke entrees en expeditie-ingangen.”

Sheddaken

Snoek: “Het stond buiten kijf dat de typerende sheddaken uit 1930 teruggebracht zouden moeten worden, het geeft een prachtig natuurlijk licht in de winkels. Het glas moest wel gemoderniseerd worden om te voldoen aan de glaseisen van deze tijd, denk aan doorvalveiligheid en isolatiewaarde.” Albert Emmers, gevelbouwer JM Van Delft & zn: “De oorspronkelijke ruitjes van de sheddaken waren 47 cm breed. Om de authentieke uitstraling zoveel mogelijk te handhaven, kozen we voor een digitale zeefdrukprint, waarmee we met ruiten van 2 meter breed, het gevoel creëerden van de kleine ruitjes. Een stuk minder arbeidsintensief, maar net zo mooi!”

Lichtstraat

Naast de sheddaken, leverde AGC Glass zonwerend glas voor een lichtstraat boven de winkelpromenade. Er is Stopray Vision-60 beglazing toegepast: superisolerend glas met innovatieve, driedubbele, zachte zilvercoating. Het combineert maximale lichttransmissie met minimale zonnewarmte.” 

Historische fabriekshal

“Aan de kopzijden van de fabriek zijn 2 nieuwbouw winkelpanden gebouwd”, vertelt Snoek. “Deze nieuwe bebouwing vormt een mooi contrast met de historische fabriekshal. Daarnaast hebben we de 50 meter hoge schoorsteen gerestaureerd. Het verschil tussen nieuw en oud mag zeker zichtbaar zijn, je ziet het bijvoorbeeld goed in de kleur van de staalconstructies.

Projectgegevens
Opdrachtgever: Rialto vastgoedontwikkeling B.V., Den Bosch.
Ontwerp: Rijnboutt, Amsterdam
Glasproducent: AGC Glass
Aannemer: Wijnen Bouwgroep BV, Someren
Gevelbouwer: JM Van Delft & zn., Drunen.
Oplevering: zomer 2017

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.