Transformer

Transformer

Nieuws
Door: Petra Starink | 27-11-2013

In galerie Frank Taal in Rotterdam is momenteel de tentoonstelling Transformer te zien van de Schotse kunstenaar Aeneas Wilder. Wilder heeft een grote voorliefde voor hout, hij maakt voornamelijk ruimtelijke constructies en architecturale ontwerpen waar bezoekers in kunnen ronddwalen.

De ontwerpen van Aeneas Wilder zijn gebaseerd op klassieke vormen uit de architectuurgeschiedenis zoals de spiraalvorm, de koepel en de cirkel. Zijn sculpturen zijn opgebouwd uit houten latten die gestapeld worden, en waar geen gebruik wordt gemaakt van bevestigende hulpmiddelen. Enkel door het gebruik van zwaartekracht en evenwicht zijn de kunstwerken kwetsbaar en vergankelijk. Een tikje van een bezoeker en heel het werk ligt op de grond. Aeneas Wilder speelt met dit gegeven door regelmatig op het einde van een expositie een kick down te organiseren. Dit is een moment waarop de sculptuur officieel tot instorten wordt gebracht.

Installaties met architectonische kwaliteiten

De kunstenaar maakt speciaal voor deze tentoonstelling de installatie Untitled #178, bestaande uit 10.000 latjes Eucalyptushout. Andere installaties van Aeneas Wilder gemaakt in de buitenruimte  zijn vaak tijdelijk zoals de 18 meter hoge dome die hij in 2009 langs de Belgische kust bij Westende maakte voor beeldenpark Beaufort 03.

Aeneas Wilder woont in Japan. Op de tentoonstelling is een video te zien over de Tsunami. Een aantal artefacts voorwerpen die hem aangrepen in de zoektocht na nabestaanden na de Tsunami worden als stille getuigen getoond op deze tentoonstelling. Ook zijn er  maquettes en tekeningen zien.

Bezoekersinformatie:

Tentoonstelling Transformer is te zien tot  en met 15 december (15 december breakdown)
Galerie Frank Taal
Van Speykstraat 129
3014 VH Rotterdam
Open wo-vrij 12.00 tot 17.00
Zaterdag en elke zondag van de maand 13.00 tot 17.00.

Bekijk hier de video

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.