Afvoer van gerecycled lood

Actualiteiten, Nieuws

Afvoer van gerecycled lood

Door: Margriet Brus | 08-02-2023

Hoe maak je een loden afvoer duurzamer? Over die vraag boog AGS zich afgelopen maanden met als resultaat een nieuwe lijn Eco-afvoeren, die op de BouwBeurs werden geïntroduceerd.

Johan Bodde van AGS legt uit: “We hebben allereerst gekeken naar het materiaal en een Nederlandse producent, Uzimet, gevonden die 100% gerecycled lood maakt. Dit wordt door hen verzameld en hergebruikt in Nederland. Lood is relatief makkelijk in te zamelen omdat mensen het niet zomaar weggooien.”

Schoon lassen

Behalve het materiaal nam AGS ook het productieproces onder de loep: “We hebben gekozen voor waterstof-zuurstof-lassen”, vertelt Bodde. “Deze manier van lassen is lastiger. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt bij medicinaal lassen, als het resultaat echt schoon moet zijn. Waarom zou je het dan bij afvoeren doen? Nou, omdat het duurzamer is dus.” Bij waterstof-zuurstof-lassen is waterdamp namelijk de enige uitstoot. De afvoeren worden met de hand gezet en de waterloop wordt voorzien van een waterscheidende laag zodat er geen uitspoeling van lood in het regenwater is.

Afval inzamelen

Als derde werden de reststromen onder handen genomen. Restlood uit de fabriek en reststukken die ter plaatse overblijven, worden verzameld, versnipperd en ingezet als ballastlood in de scheepvaart. Bodde: “Het afval ter plaatse verzamelen onze medewerkers met de hand. Dat zijn dus iets meer handelingen dan voorheen.” Op de prijs heeft dat alles een geringe invloed, aldus Bodde: “In verhouding met vergelijkbare producten zijn onze Eco-afvoeren zo’n 5% duurder.” Volgens Bodde hebben al diverse grote dakdekkersbedrijven interesse getoond.

Kijk voor meer informatie op de site van AGS.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.