Vier Seizoenenhuis: villa Quattro Stagioni

Actualiteiten, Nieuws

Vier Seizoenenhuis: villa Quattro Stagioni

Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-02-2022

Met als basis ‘intens genieten van de wisselende Nederlandse seizoenen’ ontwierp architect Joris Verhoeven zijn eigen woning. Het gebouw ligt in natuurgebied de Drijflanen te Tilburg en biedt met strategisch geplaatste ramen het hele jaar door zich op het veranderende landschap.

Opvallend is de ruwe zwarte beplanking. Of misschien wel onopvallend want juist hierdoor valt de woning nauwelijks op naast de donkere boomstammen van de achterliggende bomenrand. Dit hout is behandeld met een laag schimmel die speciaal op kleur is geweekt en de gevelplanken op een natuurlijke manier beschermt. Bij beschadiging aan de coating zal de schimmellaag zich vanzelf herstellen.

De architect houdt ook op andere manieren rekening met duurzaamheid. Zo is het casco opgetrokken uit een bouwpakket van geprefabriceerde cassettes van hout gevuld met vlasisolatie. De binnenbeplating is uitgevoerd in berkentriplex en hiermee direct ook een decoratieve binnenafwerking. Ruwbouw wordt hiermee afbouw wat tevens een positieve invloed heeft op de bouwprijs en -duur.

Het overwegend houten interieur versterkt de landelijke belevenis. Dit geldt ook voor de open trap die geheel in berkenhout is uitgevoerd. Andere onderdelen van het interieur, zoals de binnendeur, keuken en trapleuning, zijn net als de buitenkozijnen uitgevoerd in mat zwart. Hiermee lopen binnen- en buitenkant naadloos in elkaar over en vormen deze een eenheid.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.