Villa X door Barcode Architects

Nieuws

Villa X door Barcode Architects

Door: Petra Starink | 19-09-2017

Villa X in Brabant ontworpen door Barcode Architects kenmerkt zich door een eenvoudige vorm die massief in het groen staat. Centraal in het volume is een open leefruimte uitgespaard, ingeklemd tussen zware koppen met de besloten ruimten en overspannen door een compact, plat dak dat oogt als een baldakijn.

Massief

Door de gevels naar binnen te vouwen ontstaat een verrassende relatie tussen het interieur en de bosrijke omgeving Het strakke volume bemiddelt tussen de voortuin en een royale, besloten achtertuin. Aan de voorzijde, vanaf de straat, loopt de tuin richting de voorgevel omhoog. Vanuit binnen ontstaat, door de hogere ligging, een ruimtelijk panorama op de groene omgeving. Het landschap met zijn ronde weelderige vormen contrasteert mooi met de scherpe, geometrische vormen van het gebouw en verbindt de voor- en achtertuin tot een geheel. Het concept van de massieve, masculiene box waar de leefruimte als een transparant volume is uitgesneden, is helder leesbaar.

Betonwanden

De door betonwanden omsloten vertrekken zijn introvert en herbergen de werk- en slaapkamers. De centrale leefruimte is open naar de tuin en laat daglicht tot diep in de woning doordringen. Door het subtiel vouwen van de gevels ontstaat aan de voorzijde een intermediair tussen de publieke en private ruimte, en aan de achterzijde een overdekt buitenterras.

Hoogwaardig materiaalgebruik

Eenvoud, hoogwaardig materiaalgebruik en een hedendaagse uitstraling zijn belangrijke kernwaarden voor de luxe villa in het groen. De gevels van de besloten gebouwdelen zijn uitgevoerd in antraciet beton dat robuust oogt maar zeer verfijnd gedetailleerd is. Beide zijgevels zijn gefabriceerd als één element, een 12-ton wegende prefab betonwand van 11m x 3m. Ze geven de villa een stoere uitstraling, terwijl het gladde, reflecterende oppervlakte – verkregen door meerdere malen met de hand te polijsten – het project een verfijnde en luxueuze identiteit verleent. De finesse van het materiaal komt tot uitdrukking in het uitstulpende raam van de gastenkamer, dat met een elastische speelsheid van binnen naar buiten lijkt te zijn gedrukt. Op de hoeken komen de enorm zware gevelplaten (12-ton), de daklijst en de terrasvloer samen in een verfijnde, scherpe hoeknaad, waarmee de strakke geometrie van het gebouw wordt benadrukt.

Gevel

De masculiene en donkere uitstraling aan de buitenzijde contrasteert met de helderwitte leefruimte binnen, met zijn witte gietvloer, plafond en wanden. De privé gedeeltes van het interieur kennen een intieme sfeer, met kamers die elk een eigen identiteit hebben. Door de verdiepingshoge glasgevel aan voor- en achterzijde is er vanuit de leefruimte een open en transparante verbinding richting voor- en achtertuin. Twee volledig op maat gemaakte interieurelementen verdelen de ruimte in geborgen zones voor de entree, woonkamer, eetkamer en keuken. Het schijfvormige element in de woonkamer is bekleed met donker gebeitst bamboe, wat een verbinding legt met de oude beukenboom in de voortuin. Het object verbergt alle gebouwinstallaties en biedt ruimte aan een open haard, de TV en een boekenkast.

Daglicht

Alsof het de villa vastpint in het landschap, zo steekt het volume door het dak heen. Het tweede interieurelement, in T-vorm, scheidt de entree, de eetkamer en de donkere eiken keuken van elkaar. De twee houten elementen brengen warmte in het interieur en creëren een prettige, intieme schaal in de lichte leefruimte.

Projectgegevens
Programma:  Villa
Locatie:  Brabant, Nederland
Opdrachtgever:  Vertrouwelijk
Architect: Barcode Architects
Omvang:  220m²
Duur:  2014-2017
Status:  Gerealiseerd
Adviseurs: Constructie:  B2CO
Installaties: Bloem Installatieadvies
Bouwtechniek:  Bureau Bouwkunde
Landschap: MTD Landschapsarchitecten
Fotografie: Christian van der Kooy

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.