Volkskrantgebouw wordt creatief hotel

Volkskrantgebouw wordt creatief hotel

Nieuws
Door: Petra Starink | 21-12-2011

Het Volkskrantgebouw aan de Wibautstraat in Amsterdam is door Woningcorporatie Stadgenoot verkocht aan The Magnificent 8, een consortium bestaande uit een private belegger Job Heimans en Brouwershoff, de beleggingspoot van Cor van Zadelhoff.

Het gebouw wordt getransformeerd tot een multifunctioneel pand, met een driesterrenhotel, open werkplekken en meeting rooms. De huidige broedplaats voor creatievelingen blijft voor een deel behouden in de achterbouw en restaurant Canvas blijft zitten op de zevende verdieping.

Stadgenoot kocht het kantoorgebouw in 2007 als onderdeel van de grootschalige herontwikkelingsplannen voor de tegenoverliggende Parool-driehoek, tussen de Wibautstraat, de Vrolikstraat, de Olmenweg en het spoor. Die plannen liggen nu stil. Bureau Broedplaatsen en Urban Resort vormden het gebouw om tot een tijdelijke broedplaats voor creatieven.

Creatief hotel

De nieuwe eigenaar The Magnificent 8 – de naam verwijst naar de acht verdiepingen in het gebouw – start onder andere een ‘creatief’ hotel in een deel van het Volkskrantgebouw. Het hotel moet  zich duidelijk gaan onderscheiden van standaard hotels door een creatieve inrichting en een ongedwongen sfeer. Het hotel richt zich vooral op mensen met een creatief beroep, zoals fotografen, architecten, kunstenaars, muzikanten en reclameontwerpers. Op de 1e t/m 6e verdieping komen in totaal 168 kamers.
De voorzijde aan de Wibautstraat krijgt een gecombineerde functie als hotel met podium, werkplekken en een expositieruimte. Op de begane grond worden naast de lobby gratis open werkplekken gemaakt en meeting rooms die per uur gehuurd kunnen worden.
In de kelder blijven oefenruimte voor bands en opnamestudio’s beschikbaar. Restaurant Canvas, waar regelmatig live optredens plaatsvinden, wordt in een nieuw geluidswerend jasje gestoken. In 2014 moet de transformatie voltooid zijn, in hetzelfde jaar waarin enige tijd geleden de sloop nog gepland stond.

Dolende kranten

Het gebouw stamt uit 1965 en is ontworpen voor de katholieke Volkskrant door het katholieke architectenbureau Kraaijvanger. De krantenkolos kreeg in 1969 de eveneens modernistische Parooltoren en het Trouwgebouw als overburen, beiden ontworpen door Van den Broek en Bakema en net als de Volkskrant destijds vertrokken van de Nieuwezijds Voorburgwal. Dertig jaar later raakten de locaties voor de dagbladen al weer achterhaald, en zijn ze alledrie weer vertrokken uit de Wibautstraat naar gebouw INIT op het Oostenburgereiland.

Urban resort

Urban Resort is een schakel tussen het grote aanbod aan leegstaande werk- en kantoorruimtes in en om Amsterdam, en dolende groepen kunstenaars, ambachtslieden en startende ondernemers in de creatieve industrie op zoek naar betaalbare werkruimtes. In 2006 polste het gemeentelijke Bureau Broedplaatsen de interesse van Urban resort om het Volkskrantgebouw tijdelijk te exploiteren. Sinds 2007 zitten er wel 300 creatieve huurders, van mode-ontwerpers en geluidsstudio’s tot ICT-bedrijfjes.

Bronnen: PropertyNL , Het Parool. Nul20, Ons Amsterdam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.