Wibauthuis wordt definitief gesloopt

Wibauthuis wordt definitief gesloopt

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-09-2007

Deze week gaat het Wibauthuis definitief tegen de vlakte. De sloopkogel maakt een einde aan de discussie over de monumentale status van het gebouw.

Het Wibauthuis is vaak uitgeroepen tot lelijkste gebouw van de Amsterdam, maar wordt door anderen juist monument betiteld.

Architect Erik Blits vindt de sloop een historische fout Het Wibauthuis is één van weinige jaren ’60 gebouwen. Het gebouw slopen is een daad van geschiedvervalsing, aldus de architect.

De gemeente bouwde het Wibauthuis midden jaren zestig om er de Dienst Volkshuisvesting in onder te brengen. De laatste jaren fungeerde het gebouw als onderkomen voor studenten van de Hogeschool van Amsterdam. Eind jaren negentig maakte de HvA al plannen om op de plaats van het Wibauthuis een grote campus te bouwen. In 2006 verleende het stadsdeel de hogeschool een vergunning om het pand te slopen.

Met enkele andere buurtbewoners procedeerde Blits tegen de sloopvergunning. Omdat het pand op de nominatie stond om de monumentenstatus te krijgen, had de vergunning niet mogen worden verleend.

De rechter besliste dat de vergunning rechtmatig was en dat het gebouw geen monument zou worden. De laatste maanden is het gebouw van binnen al helemaal leeggehaald en deze week gaat het definitief tegen de grond.

Bron: Het Parool

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.