Het leukste speelgoed is geen speelgoed

Nieuwe wegen, Vreemd gaan

Het leukste speelgoed is geen speelgoed

Door: Jacqueline Knudsen | 30-10-2013

Van geen speelgoed speelgoed maken, dat is de essentie van de producten die het merk NOtoys op de markt brengt. Architect en productontwerper Joachim Karelse richtte het bedrijf in 2011 op, samen met partner Diane. Daarvoor was Karelse vooral als architect werkzaam. Door de crisis in de bouw, bezon hij zich op de toekomst en besloot naast zijn architectenwerk een nieuw bedrijf te starten, dat designproducten maakt die voor zowel kinderen als volwassenen aantrekkelijk zijn. De collectie groeit gestaag.

Speelgoed passend bij interieur

Na de komst van hun kinderen stroomde het huis van Joachim Karelse (1971) en zijn partner Diane vol met allerhande kinderspullen die veelal niet pasten bij hun stijl. Ze gingen op zoek naar alternatieven, die wel aan hun eigen smaak konden voldoen en waarmee hun kinderen graag zouden spelen, maar dat bleek niet makkelijk. ‘We hebben allebei een designachtergrond en besloten daarom om zelf gebruiksvoorwerpen te ontwerpen waarmee kinderen willen spelen en die tegelijkertijd ook goed in een modern interieur passen.’ licht Joachim Karelse toe. ‘Kinderen krijgen is geweldig. Het ouderschap verandert je levensstijl maar het verandert niet je persoonlijke stijl.’ Daarom maken ze onder het label NOtoys alledaagse gebruiksvoorwerpen waarmee gespeeld kan worden en die tegelijk mooi en vanzelfsprekend in je interieur passen.

Architect of productontwerper

Joachim Karelse is opgeleid aan de Design Academy Eindhoven in Productontwerp en Architectuur. Via een meesterproef behaalde hij zijn architectentitel en hij werkte als architect onder meer met Bart Aptroot en Marlies Rohmer. ‘Toen het architectenwerk door de crisis geminimaliseerd werd, ben ik gaan nadenken over wat ik aan het doen was en waarom. Ik realiseerde me toen dat ik voor architectuur gekozen had mede omdat mijn vader architect was [Thon Karelse oprichter Karelse van der Meer, tegenwoordig Zwartehond red.], terwijl mijn hart daar blijkbaar niet volledig lag. Toen besloot ik dichter bij mezelf te blijven en een designlabel op te zetten. Zonder de crisis zou ik nooit iets totaal anders zijn gaan doen, terwijl me dat nu juist heel erg ten goede is gekomen.’

Toch heeft hij de deur naar architectuur niet helemaal gesloten, hij werkt nog steeds op contractbasis aan diverse architectonische projecten, onder de vlag van zijn bureau Club of Orange. Onder andere aan enkele particuliere woonhuizen en aan een hotel aan de Plantagemiddenlaan in Amsterdam.

NOtoys

Onder het label NOtoys werkt Karelse sinds 2011 gestaag aan een serie designproducten die voor kinderen en volwassenen leuk zijn. ‘We noemen ons speelgoed NOtoys, omdat geen speelgoed vaak het leukste is. Zeg nou zelf, het is toch veel leuker om wèl op de tafel te tekenen, aan de kapstok te hangen of met de spullen van je vader of moeder te spelen! Dat vinden wij ook en daarom maken wij producten waarbij dat allemaal mag.’ Met een wisselend team van ontwerpers en stagiairs bedenkt, ontwerpt, ontwikkelt en produceert Karelse alle producten zelf, vanuit een studio in een creatieve hub te Amsterdam-Noord.

Het eerste ontwerp dat in productie genomen werd, heet Allesbeest / Anymal en bestaat uit krukjes en een tafeltje dat ook als bankje te gebruiken is, beide met op de koppen krijtbord waarop getekend mag worden. ‘Dus teken een gekke dierensnuit gewoon wèl op de tafel!’ Aanvankelijk maakte Karelse en zijn medewerkers de krijtbordmeubels zelf, maar toen de vraag toenam, heeft hij het werk uitbesteed aan een fabriek in Letland. Bij de productie houdt Karelse nauwlettend in de gaten of de meubels op een duurzame manier van duurzame materialen gemaakt worden. Bij het ontwerp minimaliseert hij materiaalgebruik van product en verpakking. Met een track & trace systeem wordt het hout van tree naar toy gecontroleerd zodat zeker is dat de producten gemaakt zijn van goede materialen.

Hangvrienden

Hangvrienden zijn geen gewone jashaken. ‘Je kan er jassen, tassen, brillen, sieraden, kranten, van alles aan ophangen. Maar voor alles: je kan je hangvriend, in de vorm van een rendier, oehoe of konijn, aankleden met je eigen spullen of die van je familie.’

Tot nu toe ontwerpt Karelse alles zelf. Maar hij wil het NOtoys label ook open stellen voor een bredere groep ontwerpers die de visie delen. Zodat NOtoys een productie- en designplatform wordt voor ontwerpend talent, zoals Royal VKB dat is op het gebied van huishoudproducten. Daartoe is hij nog wel op zoek naar een partner voor fundraising, crowdfunding en marketing.

Tekst: Jacqueline Knudsen
Fotografie: NOtoys, Jacqueline Knudsen
ArchitectuurNL 07 2013

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.