Als een eenzame diamant

Project kort

Als een eenzame diamant

Door: Redactie ArchitectuurNL | 30-07-2022

Norm Architects schrijft zelf: Restaurang ÄNG oogt als een eenzame diamant in de golvende velden van Ästad Vingård – een van de grootste wijngaarden van Zweden. Het gedeeltelijk ondergrondse restaurant met Michelin-ster beschikt over een spectaculaire kasingang in het midden van het veld en is ingericht door de Japanse Karimoku. Gezamenlijk wisten de bedrijven een stimulerend samenspel te creëren tussen architectuur, eten, wijn, interieurs en kunst.

De ervaring van ÄNG begint al voordat de bezoeker naar binnen gaat. Namelijk tijdens de wandeling door de groene omgeving waar gewassen en grassen aan beide zijden van het kronkelende pad groeien. Aangekomen bij het restaurant ziet de bezoeker een sprankelende kas die oogt als een moderne en verfijnde interpretatie van een binnenstebuiten gekeerde kas. Met de ijzeren structuur aan de binnenkant.

Glazen gevel

De moderne kas voorziet in een vooruitstrevend restaurantconcept dat landelijke architecturale principes combineert met de meer eigentijdse ervaring van ÄNG. Het restaurant omvat een bar en een loungeruimte op de begane grond. Daarnaast een wijnkelder, een eethoek en een wijnlounge op de kelderverdieping. Het algemene doel was om een verhoogde beleving rond eten en wijn te creëren, wat bijdraagt aan de zintuiglijke ervaring van de Zweedse haute cuisine.

De volledig glazen gevels van de kas brengen zowel zonlicht binnen en geven de bezoeker het gevoel dat hij in het Zweedse landschap verblijft. Dit landelijke en stoere gevoel is tevens terug te vinden in de materiaalkeuze van de architect. Zo koos hij voor onder meer puur eiken voor op maat gemaakte meubels en canvas wandpanelen.

Dinesen, een toonaangevende Deense fabrikant, leverde de hoogwaardige houten planken voor de vloeren en een deel van de wandbekleding.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.