Tentoonstelling Vloeibare bouwsteen

Nieuws

Tentoonstelling Vloeibare bouwsteen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 29-07-2022

Van 9 juli tot 27 november 2022 vind de tentoonstelling ‘Vloeibare bouwsteen – Ontwerpen met water in Amsterdam‘ plaats. Bezoekers ervaren hier dat water letterlijk een vloeibare bouwsteen is voor een klimaatbestendige stad. Arcam kijkt als architectuurcentrum naar de manier waarop ontwerpers kunnen bijdragen aan een energieneutraal, circulair en waterbestendig 2050.

Het Amsterdamse watersysteem regelt waterpeil en -kwaliteit in één van de meest dichtbevolkte gebieden van Nederland. Door de behoefte aan meer woningen en door klimaatverandering zal het systeem in de toekomst eerder zwaarder dan minder zwaar worden belast. Daarmee bevindt het netwerk van dijken, gemalen, sluizen en stuwen zich momenteel op de toppen van zijn capaciteit. Dat betekent dat er in de toekomst keuzes zullen moeten worden gemaakt, maar het biedt ook kansen voor nieuwe manieren om met water om te gaan.

Welke keuzes hebben we? En wat betekent dat voor de leefbaarheid van de stad? Hoe kunnen we ontwerpen mét het water? In de doe-tentoonstelling ‘Vloeibare bouwsteen – Ontwerpen met water in Amsterdam’ draait de bezoeker zelf aan die keuzeknoppen en ontdekt zo de effecten van die keuzes op de woonomgeving.

Interactief

Aan de hand van interactieve installaties, maquettes, datavisualisaties, animatie en kunst toont de tentoonstelling het leven in Amsterdam met, op, in, aan en onder het water. Met vijf nieuwe installaties wordt de bezoeker langs een introductie gevoerd op dat complexe watersysteem. Bij elke installatie kan de bezoeker zelf verschillende scenario’s testen.

Wat is er nog meer te zien:

  • Maquettes van Amsterdamse projecten, zoals IJboulevard en SchoonSchip, tonen hoe architecten ontwerpen mét water.
  • In een nagebouwde ‘watercontrolekamer’ ontdekt de bezoeker dat watermanagement centimeterwerk is.
  • Een kunstwerk van Marco Barotti reageert live op het water in het Oosterdok naast Arcam.
  • 3D Amsterdam heeft speciaal voor deze tentoonstelling een waterlaag toegevoegd aan de digitale kaart van Amsterdam.
  • ShoSho ontwikkelde een geanimeerde storyline als introductie op de tentoonstelling.

Doelgroep

De tentoonstelling ‘Vloeibare bouwsteen’ is geschikt voor mensen en gezinnen uit Amsterdam en omgeving die zich willen verdiepen in de wereld van het water in de stad. Daarnaast voor ruimtelijke ontwerpers, ingenieurs en beleidsmakers die kennis en inzichten willen opdoen en delen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.