Basisscholen ,Den Haag

Basisscholen ,Den Haag

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-07-2009

In het hartje van de Haagse Schilderswijk, op de plek waar eerder ook een school stond is een nieuwe school verrezen. Het gebouw voor de Koningin Beatrix- en Prinses Marijkeschool biedt plaats aan twee 16-klassige basisscholen met peuterspeelzalen en gymzalen. Minster Rouvoet heeft de school officieel geopend.

Pleintjes voor de kleintjes
De allerjongsten hebben, zeker in een wijk als de Schilderswijk, een plek nodig die rust geeft en veilig is. Daarom zijn er afgezonderde en afsluitbare kleine pleintjes, waar ze besloten en veilig kunnen spelen. Ze zijn toegankelijk via poortjes, bedacht door de kinderen zelf, gemaakt van oude stukken hardsteen uit hun oude gesloopte school. Een herinnering in steen, aan wat hier vroeger stond.

Op de pleintjes staat een boom, groen, herkenbaar en tegen de zon. Bij een school hoort nou eenmaal een boom.

Twee Koninklijke Zussen
Het ontwerp manifesteert zich als twee scholen die overduidelijk familie van elkaar zijn maar toch hun eigen karaktertrekken hebben. Stedenbouwkundige randvoorwaarden stelden dat het blok tot aan de rooilijn moest worden volgebouwd. Op deze wijze wordt de vroeg 20ste-eeuwse bloktypologie uit de directe omgeving gevolgd en het blok afgemaakt.

De uitvoering in robuuste Nederlandse baksteen, passend bij het karakter van de buurt, zorgt ervoor dat het gebouw een vanzelfsprekende plek in zijn omgeving krijgt. Drie kleuren steen, verschillende metselverbanden, gelardeerd met poorten en echte schoolramen, maken een stevig duurzaam schoolgebouw dat de tijd kan weerstaan.Aanvullende gegevens

Typologie dubbele basisschool
Gereed april 2009
Locatie Hoefkade, Den Haag
Architect FARO Architecten bv
Opdrachtgever OCW Den Haag/Beatrixschool
Fotografie FARO architecten/ J. Musch


     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.